O comisie de investigatie a ONU condusa de politistul irlandez Peter Fitzgerald a dat publicitatii raportul asupra asasinarii fostului premier libanez Rafic Hariri in care, in termeni foarte duri, face Siria responsabila pentru tensiunea ce a precedat acest tragic eveniment. Nu e mai putin adevarat ca documentul nu spune cine este cel care a ordonat si nici cine a executat aceasta crima.

Raportul nu menajeaza deloc serviciile de securitate din "Tara Cedrilor", atat pentru prestatia lor, cat si pentru felul in care au facut ancheta guvernului asupra asasinatului. In pofida stirilor privind pericolele care-l pasteau pe Hariri, nu s-au luat masuri suplimentare pentru protejarea lui. In plus, dupa atentat, serviciile respective de securitate au facut sa dispara probe importante, iar ingerinta "mare si inflexibila" a Siriei in administratia libaneza a divizat tara si "a creat climatul necesar" asasinatului.

Ca urmare, se conchide ca este strict necesara o ancheta internationala independenta, idee pe care secretarul general ONU, Kofi Annan, a acceptat-o imediat. Documentul redactat de Fitzgerald evoca "amenintarile fizice" adresate de presedintele sirian Bachar al Assad pentru a-i constrange pe Hariri si pe liderul druz Walid Jumblatt sa nu se opuna prelungirii mandatului presedintelui libanez prosirian Emile Lahoud. Despre toate acestea a vorbit insusi Hariri, care a precizat ca totul s-a intamplat in timpul intrevederii pe care el a avut-o cu Assad, la Damasc, inaintea demisiei sale survenite la 9 septembrie 2004.

Se semnaleaza, in context, ca Damascul a refuzat categoric sa-i primeasca pe membrii comisiei Fitzgerald, in vreme ce serviciul sirian de informatii militare este incriminat in mod direct pentru amintitele tensiuni existente in Liban in perioada premergatoare uciderii lui Hariri. Mai exact, serviciilor de securitate libaneze si siriene li se imputa "neglijente serioase si sistematice", si se adauga ca misiunea respectivei comisii nu putea fi dusa la bun sfarsit atata vreme cat actuala conducere a respectivelor organisme a ramas la locul ei.

Textul raportului, apreciat drept unul dintre cele mai dure redactate vreodata la ONU, afirma ca "restabilirea integritatii si credibilitatii aparatului libanez de securitate este de o importanta vitala pentru securitatea si stabilitatea tarii". In ce-o priveste, Siria a negat din nou orice responsabilitate in moartea lui Hariri si a pus sub semnul indoielii necesitatea unei anchete internationale, pledand, in schimb, pentru cei care au asemenea atributii in Liban.

Mai mult, ambasadorul sirian la ONU l-a acuzat pe Peter Fitzgerald ca tine partea opozitiei din "Tara Cedrilor" si ca a facut un text "partial", evocand probleme politice care nu sunt de competenta lui. In fine, in ochii Damascului, documentul nu are "forta unei legi".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.