Compania de stat Gaz de France (GDF) si grupul de utilitati Suez, din Franta, au aprobat termenii revizuiti ai mariajului dintre cele doua entitati, eliminand astfel obstacolele din procesul de infiintare a celui de-al treilea mare jucator din industria europeana a energiei si al patrulea de pe arena mondiala de resort.

"Fuziunea intre egali", o tranzactie pusa la cale in urma cu 18 luni, dar amanata din cauza decalajului aparut intre valorile celor doua companii si a neintelegerilor privind structura conducerii viitoarei companii, se va realiza in baza unui schimb de actiuni, prin care 21 de titluri GDF vor fi preschimbate cu 22 de titluri Suez. Potrivit termenilor tranzactiei, Suez va renunta la 65 la suta din activitatile diviziei de mediu, evaluata de analisti la 18-20 miliarde de euro, participatia urmand sa fie listata la bursa in aceeasi perioada in care va avea loc si fuziunea propriu-zisa. Valoarea combinata a GDF si Suez, calculata inainte de desprinderea diviziei de mediu a Suez, se ridica la 90 miliarde de euro.

Desprinderea unei divizii Suez a fost necesara pentru a permite realizarea unei tranzactii acceptabile din punct de vedere politic cu GDF, au declarat surse apropiate discutiilor derulate intre companii. Participatia de 65 procente la divizia de mediu va fi distribuita actionarilor Suez. Tranzactia pentru infiintarea companiei GDF Suez va fi finalizata in anul 2008, au anuntat companiile. De asemenea, ea implica privatizarea GDF, o actiune contestata puternic de sindicate si de partidele de opozitie. Statul francez va detine un pachet de peste 35 la suta din pachetul comun de actiuni, comparativ cu cele 80 de procente controlate la GDF in prezent. GDF Suez va fi a treia mare companie de energie la nivel european, dupa EDF si E.ON. Potrivit presei de la Paris, acest mariaj nu ar fi ajuns probabil la un final logic fara interventia si presiunile exercitate de presedintele Nicolas Sarkozy. "Avem controlul, pastram strategia", a asigurat premierul Francois Villon, in replica la temerile exprimate de sindicatele in opinia carora in urma acestei fuziuni vor avea de suferit atat salariatii, cat si consumatorii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.