Extremistii au trecut de faza manifestelor inofensive. Acum isi infiinteaza grupari paramilitare, ucid imigrantii, santajeaza politicienii

Formatiunile de extrema-dreapta, de sorginte neonazista, au inceput sa tropaie prin Europa. in Ungaria, Garda Maghiara a defilat chiar pe sub ferestrele sefului statului.

in Italia, o formatine necunoscuta, Grupul armat de purificare etnica - GAPE - a revendicat incendierea unei tabere de romi in care au murit patru copii. in Bulgaria, minoritatile sunt infricosate de aparitia "Garzii Nationale".

Vara aceasta au aparut in Ungaria mai multe orga­nizatii paramilitare. Cea mai recenta, Gar­da­ Maghiara. in spatele organizatiei radicale de dreapta se afla par­tidul ultra­extremist Jobbik si liderul sau, Gabor Vona, insa in afara acestuia sunt implicate toate figurile centrale ale dreptei radicale care au provocat luptele de strada din Budapesta, din luna martie. Membrii organizatiei paramilitare vor fi instruiti in arte martiale si manuirea armelor.

Reminiscente ale SS

Seful partidului Jobbik, Gabor Vona, a precizat ca Garda "vrea sa instruiasca tineretul maghiar sufleteste, spiritual si corporal pentru ziua in care oamenii vor trebui mobilizati".

Vona nu a exclus posibilitatea unui razboi cu Romania sau Slovacia, unde traiesc minoritati maghiare. Nemultumire publica a provocat si uniforma recrutilor, care este de culoare neagra.

Multi vad in aceasta reminiscente ale SS. si steagul rosu-alb al paramilitarilor a provocat indignare, pentru ca seamana cu simbolul crucii cu sageti ale bandelor naziste din Ungaria.

Primii 56 de membri ai garzii au depus deja juramantul. Vona sustine ca numarul acestora urmeaza sa ajunga pana la sfarsitul anului la 1.000. Extrema-dreapta a trecut la compromiterea adversarilor politici.

Compromiterea politicienilor

Saptamana trecuta, un membru al FIDESZ s-a numarat printre cei responsabili de difuzarea unei fotografii trucate pe site-ul unui post public de radio din Budapesta, in care aparea Gabor Sztey, secretarul de stat la cancelaria primului- ministru si homosexual declarat.

Acesta era prezentat in fata lagarului de la Auschwitz, marcat cu un semn triunghiular rosu, simbolul folosit de nazisti pentru desemnarea homosexualilor ce urmau sa fie executati. "Fascistii se aduna. Nu ne bat la usi, dar sunt printre noi", a declarat premierul Gyurcsany, care a promis ca guvernul sau va lupta cu toate mijloacele constitutionale impotriva ideologiei de extrema-dreapta.

Majoritatea ungurilor considera periculoasa gruparea

Circa 59 la suta din ceta­tenii maghiari au declarat ca gruparea constituita de partidul de extrema-dreapta Jobbik prezinta un pericol general, iar 21 la suta au precizat ca se tem de aceasta miscare.

Doar 13 procente si-au exprimat simpatia fata de Garda, in timp ce 20 la suta cred ca nu ar trebui luata in serios. 32 dintre repondenti cred ca atat guvernul, cat si partidul de opozitie, FIDESZ, poarta responsabilitatea infiintarii acestei grupari.

Reactii dure in Europa

Infiintarea grupului paramilitar "Garda Maghiara" a provocat un val de neliniste in randul vecinilor Ungariei, printre care Slovacia, Serbia si Romania. Ministrul afacerilor externe slovac, Jan Kubis, a condamnat crearea de catre un partid de extrema-dreapta ungar a unui grup paramilitar si a cerut primului-ministru ungar Ferenc Gyurcsany sa deschida o ancheta.

Cotidianul german "Die Tageszeitung" noteaza ca "FIDESZ s-a abtinut pana acum sa se distanteze de Garda Maghiara, ceea ce este ingrijorator. Extremismul de dreapta din Europa de Est este mai mult decat o stafie infricosatoare care ne bate la usa. Prabusirea regimului comunist a lasat in urma, in multe tari central si est-europene, un vid ideologic.

Din 1990, s-au constituit in multe locuri grupari care se bazau pe mostenirile miscarilor nationaliste din perioada interbelica. Aceste organizatii s-au priceput sa trezeasca instinctele nationaliste latente ale populatiei, sa reinnoiasca vechile resentimente etnice si sa instrumenteze imaginea traditionala a dusmanului", comenteaza publicatia.

„Garda nationala" de peste Dunare

Procuratura din Bulgaria a declansat o ancheta in legatura cu asa-numita "garda nationala", dupa ce, de mai multe luni, strazile din aceasta tara nu mai sunt sigure din cauza extremistilor de dreapta, comenteaza "Deutsche Welle".

Fostul lider al Aliantei Nationale Bulgare - BGNS - de dreapta, Bojan Rassate, a fondat, in martie 2006, asa-numitele "trupe de aparare", ca un brat armat al BGNS. Conform propriilor sale declaratii, acest grup isi propune sa promoveze nationalismul bulgar si sa impulsioneze cooperarea acestuia cu nationalistii din afara granitelor tarii.

Miscarea de extrema-dreapta a afirmat ca orientarea sa este "nationalismul socialist" si ca doreste sa creeze un front unit impotriva globalizarii, a NATO si a UE. Rassate sustine ca miscarea sa beneficiaza de sprijin din partea altor opt formatiuni din Europa, printre care Partidul National Democrat din Germania, Vlaams Belang din Belgia si Falangele din Spania.

"Nu incape nicio indoiala ca, peste zece ani, atunci cand trei milioane de bulgari vor trai cot la cot cu trei milioane de tigani in Bulgaria, Europa va asculta glasul nostru", afirma el. Avertismentele sale se bazeaza pe prognozele demografice, conform carora populatia majoritara din Bulgaria scade continuu, in timp ce minoritatile turca si roma se apreciaza ca vor inregistra cresteri numerice rapide.

Membrii acestor autoproclamate garzi poarta camasi maron, bocanci militari si berete negre, practica boxul si artele martiale si, de mai multe luni, au luat parte la marsuri pe strazile Sofiei sau chiar in curtea unor scoli din capitala bulgara.

De la amenintari la asasinate in Italia

La inceputul lunii trecute, o grupare extremista necunoscuta a trecut de la ame­nintari la actiune Impotriva emigrantilor. Printr-o scrisoare adresata ziarului "Il Tirreno", un asa-zis "grup armat de purificare etnica" - GAPE - a revendicat incendiul din noaptea de 10 spre 11 august dintr-o tabara de romi din Livorno, in care au murit patru copii de tigani nomazi originari din Romania.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.