Dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta Aliantei, autoritatile de la Budapesta tergiverseaza modernizarea armatei

NATO a formulat critici dure la adresa Ungariei care, din cauza unor restrictii bugetare, nu reuseste sa indeplineasca cea mai mare parte a angajamentelor sale si nu se poate angaja in operatiunile militare mai importante decit intr-un mod limitat, releva ziarul ungar "Magyar Nemzet", citat de Rompres. Intr-un proiect de raport referitor la situatia militara ungara, realizat de experti NATO, sint criticate pregatirea si conceptiile privind dezvoltarea militara a tarii.

Printre altele, NATO considera ingrijorator faptul ca Ungaria nu dispune de artilerie, nu isi modernizeaza elicopterele, nu este in stare sa infiinteze unitati independente de transport de uscat, aerian si nici unitati de primire pe uscat a unor forte militare. Expertii Aliantei pun la indoiala si faptul ca in urmatorii zece ani Ungaria ar fi capabila sa lanseze in operatiuni de lupta o formatiune militara de marimea unei brigazi.

Raportul consemneaza, spre exemplu, faptul ca, dupa renuntarea la tunurile de 122 mm, a fost aminata, sine die, achizitionarea celor de 105 mm, motiv pentru care, in prezent, armata ungara nu dispune, practic, de artilerie, iar acest lucru micsoreaza capacitatea de aparare independenta a tarii in cazul unui conflict armat neprevazut.

Proiectul de raport considera indoielnica si ideea ca, potrivit promisiunilor facute de Ungaria, aceasta va fi capabila, pina in anul 2014, sa lanseze in lupta, pentru perioade de sase luni, o formatiune de marimea unei brigazi. Specialistii NATO subliniaza faptul ca Alianta a cerut Ungariei ca, pina in 2010, sa infiinteze o brigada de infanterie usoara, cu o pregatire completa si de nivel superior, dar deocamdata fortele armatei ungare nu ajung decit pentru infiintarea unui batalion.

Infanterie zero, aviatie zero

Ungaria nu poate asigura nici batalion de plutonieri, nici baterie de aparare antiaeriana, unitati cerute de NATO pentru fortele militare aliate. In ciuda angajamentelor asumate, nu s-au luat masuri pentru infiintarea unui cadru necesar in scopul crearii unui batalion de transport terestru, a unei companii de marime medie de camioane de transport, a unei tabere militare de deservire si a unei unitati de politie militara independenta, unitati necesare operatiunilor fortelor aliate.

NATO reproseaza si faptul ca forta militara aeriana ungara nu ofera nimic, pina la sfirsitul perioadei prevazute pina in 2010, in afara celor patru avioane de vinatoare JAS Gripen existente. Astfel, cele opt elicoptere MiG-17 de transport, de marime medie, si respectiv cele patru elicoptere de atac MiG-24 promise, nu vor fi puse la dispozitia NATO. In plus, se mai reclama faptul ca nu exista o capacitate necesara de avioane de transport, subliniindu-se ca flota aeriana ungara, formata din cinci avioane AN-26, nu poate fi folosita pe teritoriile de operatiuni militare cu mare risc din cauza lipsei sistemului de autoaparare.

O alta problema este aceea ca unitatile auxiliare sint subdimensionate fata de efectivele actuale ale fortelor terestre, astfel ca in cea mai mare parte unitatile de lupta nu pot fi folosite pina in 2010. De asemenea, expertii Aliantei considera ca Ungaria este incapabila sa creeze sisteme de comunicare compatible NATO si ca are numeroase carente si in capacitatea de achizitionare a unor sisteme de identificare a fortelor inamice sau prietene, precum si in domeniul apararii nucleare, biologice si chimice.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.