Dupa 10 luni de tacere absoluta, procurorii rusi au lansat luni o bomba: printre persoanele arestate pentru asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia se afla cel putin un membru al FSB, cea mai importanta agentie de securitate din Rusia si mostenitoarea de drept a fostului KGB.

Alti suspecti sunt un ofiter activ de politie si alti trei fosti politisti. Conform biroului procuraturii cei care au planuit si au efectuat asasinatul ar face parte "dintr-o banda de criminali ceceni implicati in afaceri criminale si specializati in asasinate".

'Contract incheiat in strainatate'

De asemenea, sustin procurorii de la Moscova, nu a fost identificata nici o conexiune intre asasinat si guvernul Rusiei.

Procurorul General, Iuri Ceaica, a afirmat ca toate dovezile demonstreaza ca asasinatul a fost pus la cale in strainatate.

El a adaugat ca "din pacate din grupul de criminali ceceni faceau parte angajati activi, sau in rezerva ai Ministerului de Interne, precum si ofiteri FSB".

Angajatul Serviciului Federal de Securitate era urmarit de mai multa vreme de procurori, au declarat surse din FSB.

Locotenent colonelul Pavel Anatolievici Riaguzov, angajat al serviciului administrativ central al FSB, a fost arestat pe 21 august.

Pe langa angajatul FSB au mai fost retinuti alti 9 oameni, intre ei un maior din Fortele de Politie ale Rusiei.

Ar fi vorba, spune Iuri Ceaica, despre un contract incheiat in strainatate care ar fi intentionat sa compromita Kremlinul.

Procurorii sustin ca Asasinarea Annei Politkovskaia ar fi legata, probabil, de investigatiile facute pe tema abuzurilor fortelor de securitate in Cecenia si in alte regiuni din vecinatate.

'Pretul' de a critica autoritatile

De asemenea, grupul de asasini format din fosti si actuali ofiteri de securitate ar fi fost condus de un etnic cecen.

Procurorul general mai sustine ca acestia ar mai fi putut fi implicati si in cazul altor doua personalitati asasinate: reporterul american Paul Klebnikov, omorat in 2004, si guvernatorul adjunct al Bancii Centrale, Andrei Kozlov, impuscat anul trecut.

insa, a mai adaugat procurorul general, probele in cazul Politkovskaia conduc peste granita Rusiei, printre oponentii regimului de la Kremlin din exil.

Anna Politkovskaia a fost impuscata in dupa amiaza zilei de 7 octombrie 2006 in fata apartamentului ei. Avea 48 de ani.

Vladimir Putin a spus ca asasinarea ei este o crima dezgustatoare, insa prietenii jurnalistei au afirmat ca aceasta a platit cu viata faptul ca a criticat autoritatile din Rusia.

Asasinarea Annei Politkovskaia a fost doar una dintre loviturile de imagine primite de administratia Putin anul trecut.

Imediat dupa acest asasinat la Londra murea Alexander Litvinenko, fost agent secret, care a acuzat Kremlinul ca l-ar fi asasinat folosind substante radioactive.

Litvinenko era si el unul dintre cei mai aspri critici ai Kremlinului si a publicat o carte, intitulata 'Aruncand Rusia in aer', in care acuza serviciile secrete si pe Vladimir Putin de practici corupte si criminale.

Comentariile presei britanice

The Guardian
noteaza ca Novaia Gazeta, ziarul la care lucra Anna Politkovskaia, a salutat arestarile dar a spus ca este "prematur sa se vorbeasca de rezolvarea crimei". Redactorul sef, Dmitri Muratov, citat de The Guardian, a declarat ca arestarile sunt serioase intrucat implica fosti si actuali membri ai serviciilor secrete civile si militare care "in timpul lor liber efectuau actiuni criminale, inclusiv omoruri".

The Independent
comenteaza ca in mod convenabil pentru Kremlin, degetul acuzator se indreapta direct spre principalul dusman al presedintelui Putin: magnatul rus aflat in exil la Londra, Boris Berezovsky. Ziarul mai scrie ca "experti si fosti colegi ai jurnalistei asasinate si-au exprimat scepticismul la adresa concluziilor procurorului general."

The Daily Telegraph
comenteaza ca declaratia procuraturii ca asasinatul ar fi fost "comandat din strainatate" si sugestia nevoalata ca Boris Berezovsky ar fi facut comanda sunt de natura sa inrautateasca relatiile dintre Rusia si Marea Britanie, care a expulzat patru diplomati rusi dupa ce Moscova a refuzat sa-l extradeze pe principalul suspect in cazul asasinarii fostului spion rus Alexander Litvinenko, la Londra. Cotidianul mai scrie ca jurnalista Anna Politkvoskaya a fost al 13-lea ziarist asasinat de la venirea la putere a lui Vladimir Putin. Ea ancheta abuzurile militarilor rusi si ale autoritatilor pro-ruse din Cecenia.

The Times aminteste ca dupa omorarea jurnalistei - acum aproape un an - presedintele Putin a pastrat tacerea vreme de aproape doua zile dupa care a sugerat ca asasinatul ar fi putut fi comandat de inamicii Kremlinului pentru a strica imaginea Rusiei - adica exact concluzia prezentata ieri de procurorul general.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.