Cel putin 1.652 de civili au fost ucisi in iulie in Irak, cu 33% mai mult fata de luna iunie si cel mai mare numar de dupa suplimentarea trupelor americane destinate sa ii protejeze, potrivit cifrelor obtinute de Ministerele Apararii si Sanatatii, transmite AFP.

Ieri, alte zece persoane au fost ucise intr-un atentat din cartierul Karrada, in centrul Bagdadului, informeaza NewsIn.

Cel putin 1.241 de civili fusesera ucisi in iunie, o luna care a cunoscut o scadere de 36%.

In schimb, numarul victimelor din randul politiei a scazut cu 24,6% in iulie (144), dupa ce crescuse foarte mult in luna precedenta (191), potrivit acelorasi surse. Armata irakiana a pierdut la randul sau 79 de militari in iulie, fata de 31 in iunie.

Potrivit acelorasi statistici irakiene, numarul de "insurgenti" ucisi luna trecuta a fost de 425 fata de 417 in iunie, iar numarul arestarilor a scazut cu 3,2%, de la 2.265 la 2.191.

Bilantul pierderilor umane din iulie este usor mai mare decat in februarie, cand Statele Unite si-au consolidat prezenta la Bagdad in cadrul unui nou plan de securitate. Mii de militari americani au fost desfasurati si efectueaza raiduri impotriva bastioanelor al-Qaida din interiorul si din jurul Bagdadului.
Dar numerosi insurgenti par sa fi parasit zonele unde se desfasoara operatiunile de securitate si continua sa comita atentate spectaculoase in alte regiuni ale tarii, mai izolate.

Astfel, la 7 iulie, cel putin 150 de persoane au murit si 250 au fost ranite in explozia unui camion-capcana declansata de un kamikaze in satul Emerli din nordul Irakului.

Guvernul irakian refuza sa publice statistici oficiale, dar noile cifre par sa justifice resentimentele locuitorilor Bagdadului, care apreciaza ca strazile capitalei au devenit extrem de periculoase.
Nici trupele americane nu sunt scutite de violente. Un numar de 3.652 de militari americani au fost ucisi in Irak incepand din 2003, dintre care 85 doar in luna iulie.

In paralel, un raport dat publicitatii de o institutie independenta americana arata ca armata americana nu este in masura sa precizeze unde au ajuns cele 190.000 de arme distribuite fortelor irakiene intre 2004 si 2005.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.