Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov a declarat ca de Marea Britanie depinde oprirea disputei diplomatice dintre Londra si Moscova.

Serghei Lavrov a sugerat ca disputa, in care cele doua state si-au expulzat reciproc cate patru diplomati, continua din cauza lipsei de experienta a noului guvern de la Londra.El a spus ca fiecare nou executiv are nevoie de timp pentru a prelua "pe deplin" atributiile executive, pentru a-si gasi propriul “ritm”.MArea Britanie a expulzat, luni, patru diplomati rusi in urma refuzului Moscovei de a-l extrada pe Andrei Lugovoi, suspectat pentru uciderea, la Londra, a unui fost agent KGB, Alexander Litvinenko.

Replica Moscovei a venit joi, sub forma expulzarii tot a patru diplomati.Daca Londra a decis si suspendarea negocierilor cu privire la relaxarea regimului vizelor, Rusia a decis masuri restrictive cu privire la acordarea vizelor pentru oficialii britanici, dar si suspendarea cooperarii anti-terorism dintre cele doua state.

O "mini" criza

Desi a sugerat ca lipsa de experienta a guvernului de la Londra ar fi un motiv pentru nivelul actual al disputei, Serghei Lavrov s-a aratat totusi optimist.El a invocat pozitia presedintelui Vladimir Putin care se declarase anterior increzator ca disputa diplomatica cu Marea Britanie va fi depasita.Vladimir Putin a descris situatia drept "o mini criza" diplomatica.

"Cred ca relatiile dintre Rusia si Marea Britanie vor evolua in mod firesc pentru ca ambele tari sunt interesate de aceasta. Dar masurile luate trebuie sa tina cont de bunul simt si de interesele legitime ale partenerilor. Sunt convins ca vom depasi aceasta mini criza", a spus Vladimir Putin.Joi, la aflarea deciziei Rusiei de expulzare a patru diplomati, ministrul britanic de externe, David Miliband a spus ca e dezamagit de decizie si ca aceasta este “nejustificata”.

Insa in opinia omologului sau rus, Seghei Lavrov, Rusia a cooperat cu Marea Britanie, in timp ce Londra nu a facut la fel.“Este ciudat sa auzim ca nu am fi cooperat in cazul Litvinenko. in luna decembrie, Marea Britanie a cerut permisiunea de a trimite o echipa de investigatie la Moscova. Am raspuns imediat, investigatorii au venit imediat, iar procurorii nostri au raspuns la solicitarile pe care le-au avut”, a subliniat Serghei Lavrov.El a adaugat ca cereri similare din partea Rusiei au ramas luni de zile fara raspuns.

Dosarul Litvinenko

Serghei Lavrov a insistat ca autoritatile ruse nu au vazut nici un document oficial din fundamentarea cazului Litvinenko si, in consecinta, nu inteleg de ce e considerat Andrei Lugovoi principalul suspect in uciderea lui Alexander Litvinenko.Alexander Litvinenko, fost agent KGB, refugiat la Londra, a fost otravit cu o substanta radioactiva, poloniu 210, in noiembrie 2006.Urme ale acestei substante au fost gasit in locuri in care s-a aflat un alt fost agent rus, Andrei Lugovoi.

In opinia procurorilor britanici, acesta este vinovat de otravirea cu intentie a unei persoane.Rusia refuza extradarea sa deoarece Constitutia Rusiei prevede acest lucru si, in plus, potrivit Conventiei Europene cu privire la extradari, semnata de Rusia in 1957, Moscova are acest drept.Procesul s-ar putea desfasura la Moscova, insa autoritatile britanice nu doresc acest lucru.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.