Londra a expulzat patru diplomati rusi ca urmarea a refuzului Moscovei de a-l extrada pe principalul suspect in uciderea lui Aleksandr Litvinenko - fostul agent KGB Andrei Lugovoi.

Masura adoptata de britanici reprezinta ultimul episod din tumultuoasele relatii intre Marea Britanie si Rusia, condimentate de scandaluri de spionaj, dezacorduri politice si lupta pentru independenta a Ceceniei, comenteaza AFP.

Astfel, reactia Moscovei nu a intarziat sa apara. Rusia a anuntat ieri "consecinte dintre cele mai serioase pentru relatiile ruso-britanice" dar si-a rezervat raspunsul in legatura cu masurile avute in vedere ca replica, relateaza AFP.

Daca expertii si responsabilii politici rusi se asteapta la o expulzare a diplomatilor britanici aflati la post la Moscova, autoritatile ruse nu au transmis imediat nici un indiciu privind natura raspunsului lor, parand chiar sa sugereze ca sunt pe cale de a pune in balanta argumentele pro si cele contra.
Rusia nu va actiona potrivit principiului "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte (...), care ne-ar duce in perioada Razboiului Rece", a declarat o alta sursa rusa agentiei ITAR-TASS, excluzand astfel a priori o expulzare a diplomatilor britanici.

Reactii in Moscova

In Duma de Stat a Rusiei (camera inferioara a Parlamentului rus), numarul doi din comisia pentru securitate, Mihail Grisankov, a pledat, la randul sau, pentru prima optiune. "Cred ca si tara noastra trebuie sa expulzeze diplomati britanici", a spus el, citat de Interfax.

Confratele sau, Andrei Kokosin, presedintele comisiei pentru relatiile cu tarile fostei URSS, a pus accent pe viitoare consecinte economice asupra Marii Britanii. "Marea Britanie va suferi mai mult decat Rusia (...). Din punct de vedere economic, partea britanica va suferi o paguba mare", a spus el, facand aluzie la interesele firmelor britanice in Rusia, in special in domeniul petrolier.

Mai multi experti rusi considera ca expulzarea unor diplomati britanici este iminenta. "Evident, Rusia va proceda la expulzari. Va fi ochi pentru ochi, dinte pentru dinte", considera expertul independent Pavel Felgenhauer. "Reactionand astfel, Marea Britanie subliniaza ca este o afacere politica si ca, in opinia ei, statul rus este implicat" (in asasinat), a explicat expertul.

"Sunt sigur ca sanctiunile vor fi simetrice, cum se intampla in astfel de cazuri", este de parere si Viaceslav Nikonov, de la Fundatia Politika.

"Este practica internationala obisnuita: daca sunt expulzati diplomati ai unei tari, ca raspuns sunt expulzati tot atati diplomati. Daca se complica atribuirea vizelor, in mod similar se complica procedura reciproca de acordare a vizelor", a adaugat expertul.

Boris Kagarlitki, de la Institutul pentru Globalizare din Moscova, crede ca "Rusia nu poate face concesii pe masura ce se apropie alegerile prezidentiale din martie 2008". Si, adauga el, "situatia nu are nimic extraordinar, nu este pentru prima data cand sunt expulzati diplomati".

De asemenea, purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse, Mihail Kaminin a declarat ca "Londra trebuie sa inteleaga ca provocarile planificate din partea autoritatilor britanice nu vor ramane fara raspuns si nu pot determina decat consecinte dintre cele mai serioase pentru relatiile ruso-britanice in ansamblul lor".
Cele mai importante momente ale relatiilor tumultuoase dintre Londra si Moscova

Cele mai importante momente ale relatiilor tumultoase dintre Moscova si Londra

Primele semne de incordare in relatiile bilaterale de dupa Razboiul Rece apar in 2002, odata cu sosirea pe teritoriul britanic a lui Ahmad Zakaiev, trimisul presedintelui separatist cecen Aslan Mashadov in Europa.

Arestat in momentul sosirii la Londra, in baza unui mandat international emis de Moscova, apoi eliberat pe cautiune in asteptarea examinarii cererii formulate pentru extradarea sa, cecenul, sustinut de actrita Vanessa Redgraves, obtine, in 2003, statutul de refugiat politic. El calatoreste in intreaga Europa, ceea ce genereaza un val de nemultumire din partea Rusiei, care il acuza ca a comis mai multe "acte de terorism" in timpul primului razboi din Cecenia (1994 -1996).

Cand controversatul miliardar Boris Berezovski, fosta eminenta cenusie a Kremlinului sub Boris Eltin, cade in dizgratie odata cu sosirea la putere a lui Vladimir Putin, si el obtine, la randul sau, statutul de refugiat politic in Marea Britanie. Inculpat in Rusia pentru delapidare in mai multe dosare, Boris Berezovski traieste din anul 2000 la Londra, de unde spera sa se intoarca intr-o Rusie fara Vladimir Putin, pe care il acuza de toate relele posibile.

In ambele cazuri, Moscova cere cu insistenta, dar in van, extradarea celor doi si este nemultumita ca nu are castig de cauza, aminteste NewsIn.

In ianuarie 2006, un nou scandal, in care sunt reunite toate elementele unui roman de spionaj, obliga Marea Britanie sa recheme de urgenta cativa diplomati detasati la Moscova. Serviciile speciale ruse afirma ca au demascat viramente importante de bani catre unele ONG-uri ruse si patru "spioni" britanici care beneficiaza de statut diplomatic.

Potrivit FSB (fostul KGB), spionii serviciilor secrete britanice ar fi plasat la Moscova mai multe "pietre" care incorporeaza o tehnologie ce permite obtinerea de informatii secrete trimise la distanta de agentii rusi.

Ultimul scandal il reprezinta moartea, in noiembrie, la Londra, a lui Aleksandr Litvinenko, un fost agent FSB care trecuse in opozitie fata de Kremin si care a fost otravit cu poloniu, o substanta radioactiva rara.
Dupa mai multe luni de ancheta, Parchetul britanic dispune urmarirea penala a lui Andrei Lugovoi, fost agent KGB devenit om de afaceri, si cere extradarea sa. Moscova se retrage, insa, in spatele Constitutiei sale si legilor internationale si respinge cererea de extradare formulata de Londra. In replica, Marea Britanie expulzeaza patru diplomati rusi si suspenda negocierile pentru facilitarea acordarii de vize cetatenilor rusi. Moscova nu se lasa mai prejos si promite o replica pe masura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.