Cu doar doua proceduri de infringement (incalcare a Tratatului) pe rol, Romania sta bine in rindul statelor UE, coplesite de peste 1.000 de avertismente.

Imediat dupa summitul de la Bruxelles, de la sfirsitul lunii iunie, Comisia Europeana a inaintat peste 1.000 de actiuni in justitie si atentionari pentru nerespectarea legilor europene, conform reprezentatului la Bruxelles al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Aceasta este cea mai ampla actiune de avertizare lansata de Comisie in ultimii ani, fiind menita sa protejeze in special concurenta pe piata energetica, dupa recenta liberalizare a distributiei de electricitate si de gaze catre consumatorii casnici. Domeniile in care Comisia a sesizat incalcarea legilor comunitare includ piata unica, protectia mediului, concurenta, achizitiile publice si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (EURATOM).

Romania figureaza cu doua proceduri de incalcare a tratatelor (infringement) din cele peste 1.000 de astfel de proceduri si atentionari lansate de Comisie la adresa statelor membre. Romania, Marea Britanie si Irlanda sint singurele state membre care au scapat de atentionarile Comisiei privind aplicarea directivelor din domeniul investitiilor si al serviciilor, al caror termen-limita de transpunere in practica este 1 noiembrie 2007.

Cele doua actiuni de infringement la care a fost supusa Romania privesc taxa de prima inmatriculare auto si „actiunea de aur“ pe care statul roman o detine la Petrom, dupa privatizare. Aceasta permite blocarea vinzarii sau a schimbarii obiectului de activitate al companiei de catre actionarul majoritar, OMV.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.