Presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a anuntat marti ca tara sa va aloca, pe o perioada de opt ani, fonduri in valoare de 540 de milioane de dolari pentru reluarea proiectului nuclear brazilian, transmite Rompres.
„Am convingerea ca acest proiect ar putea fi ceea de ce avem nevoie din punct de vedere al energiei nucleare. Brazilia isi poate atribui luxul de a fi una dintre putinele state ale lumii care controleaza intregul ciclu de imbogatire a uraniului”, a spus Lula da Silva, subliniind faptul ca tara sa ia in calcul si construirea unui submarin nuclear. Seful statului brazilian a propus, in numeroase randuri, ca energia nucleara sa fie folosita ca o solutie pentru cererea tot mai mare de pe piata interna. Mai mult, autoritatile de la Brasilia au decis luna trecuta sa reia lucrarile la o a treia centrala nucleara, Angra 3, amanata inca din anii '80 din cauza lipsei fondurilor. Lula da Silva a facut aceasta declaratie la o zi dupa ce Agentia pentru protectia mediului din Brazilia a dat o aprobare preliminara unui proiect ce se estimeaza ca va costa intre 10 si 15 miliarde de dolari si va consta in construirea a doua baraje pe fluviul Amazon ce vor genera 6450 de megawati, 8% din necesarul actual de electricitate.

Brazilia este puternic dependenta de energia produsa de hidrocentrale, secetele reprezentand un risc major pentru sistemul energetic national. „Daca Lula decide sa cheltuiasca 3,5 miliarde de dolari pe Angra 3, el va reactiva visul conducatorilor militari de acum 30 de ani, fara sa aduca tarii cel mai mic beneficiu, ci mai degraba creandu-i multe probleme”, a declarat coordonatorul campaniei antinucleare a Greenpeace in Brazilia, Guilherme Leonardi. Potrivit Greenpeace, „energia nucleara nu este necesara Braziliei, caci este o energie scumpa, murdara, periculoasa si depasita”, in timp ce tara dispune de un „potential imens de energie curata, eoliana, solara si a biomasei”.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.