Portugalia preia presedintia Uniunii Europene. In timpul mandatului sau este de presupus ca vor avea loc negocieri pe marginea aderarii Turciei.

Primul ministru al Portugaliei, Jose Socrates - noul presedinte al UE pentru sase luni - a declarat ca doreste sa mentina pe agenda discutiile privind posibilitatea aderarii Turciei.

Portugalia preia presedintia UE de la Germania, care si-a inchiat mandatul inceput pe 1 ianuarie, 2007.

"Trebuie sa fim in primul si in primul rand consecventi promisiunilor facute," a spus domnul Socrates, conform agentiei Reuters.

"Cel mai important lucru este sa fii corect in aceste negocieri. Trebuie sa fim echilibrati si moderati."

Turcia - marul discordiei

Luna trecuta, Uniunea Europeana a amanat negocierile de aderare cu Turcia in domeniul economic si al politicilor monetare, dupa ce Franta a lasat sa se inteleaga ca si-ar putea folosi dreptul de veto impotriva unei asemenea incercari.

"Trebuie sa apar credibilitatea si prestigiul Europei", a spus Jose Socrates, adaugand ca UE a inceput deja negocierile de aderare cu Turcia si trebuie sa le continue.

Nicolas Sarkozy a acceptat sa nu ridice problema aderarii Turciei in timpul presedintiei germane.

Ministrul portughez pentru Europa, Manuel Lobo Atunes a declarat ca Franta are dreptul sa ridice orice problema, dar a spus ca nu este de acord sa inceapa "discutii complexe si dificile".

Presedintele portughez al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, spera la randul sau ca in timpul mandatului tarii sale va fi aprobat noul tratat privind reformarea UE.

Se speculeaza si ca Portugalia ar intentiona sa se concentreze - in timpul mandatului sau - asupra vecinilor din sud ai Europei.

Ca urmare, se asteapta sa fie organizat un summit african - primul din ultimii sapte ani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.