Primirea liderului moldovean este prima dupa vreo 4 ani de asteptare din partea acestuia, perioada in care relatiile bilaterale au fost reci. Cei doi presedinti s-au vazut, practic, pentru a doua oara in ultimele doua saptamani, dupa intrevederea avuta cu ocazia summitului CSI din 10 iunie de la Sankt Petersburg. Intalnirea vine pe fondul speculatiilor aparute in ultima perioada atat in presa rusa, cat si in cea de peste Prut, referitoare la un posibil acord secret intre Moscova si Chisinau privind provincia transnistreana, acord care se astepta sa fie semnat cu ocazia summit-ului CSI de acum mai putin doua saptamani de la Sankt Petersburg. Potrivit presei de la Moscova, liderul de la Kremlin ar dori ca anuntul privind solutionarea problemei din stanga Nistrului sa fie consemnat intr-un document pe care sa-si puna semnaturile presedintele Voronin si liderul transnistrean Igor Smirnov si care sa fie semnat in prezenta sa. Surse informate au declarat ca, la intalnirea Putin-Voronin �a avut loc un dialog deschis despre modalitatile de reluare a procesului de negocieri� vizand chestiunea transnistreana.

Ei au reluat si subiecte ca reinceperea exporturilor de vinuri moldovenesti in Rusia si probleme legate de domeniul energetic. Pozitia Moscovei in conflictul transnistrean, subliniaza ITAR-TASS, ramane neschimbata: Kremlinul cere respectarea integritatii teritoriale si a suveranitatii Republicii Moldova cu acordarea unui statut privilegiat convenit de comun acord si garantat pentru Transnistria. La aceasta se adauga stationarea timp de 10 ani a trupelor rusesti in zona. Basa press transmite ca Voronin a declarat marti la Luxemburg ca asa-numitul format al misiunii pacificatoare din zona transnistreana, mentinut din 1992, s-a epuizat, iar toate obiectivele propuse in cadrul acestuia au fost atinse. �Nu avem nevoie de mediatori militari, de aceea Republica Moldova pledeaza pentru substituirea misiunii pacificatoare cu observatori civili sub mandat international. Republica Moldova, fiind un stat neutru, nu doreste inlocuirea unor militari cu altii, in afara de aceasta stadiul actual al conflictului arata ca prezenta observatorilor civili ar fi suficienta�, a subliniat Vladimir Voronin, facand referire la ideea privind schimbarea contingentului de pacificatori, sutinuta si de catre SUA si UE.

Rusia si Republica Moldova au reusit sa faca primii pasi pentru deblocarea situatiei in cateva din domeniile de colaborare, a declarat presedintele rus Vladimir Putin la inceputul intalnirii cu Vladimir Voronin. �Guvernul rus a trimis instructiunile necesare pentru livrarile de vinuri moldovenesti pe pietele Rusiei�, a precizat liderul de la Kremlin. In context, seful statului rus a afirmat ca, potrivit statisticilor, relatiile ruso-moldovene �se dezvolta satisfacator�. �Cred ca vom vorbi si despre alte probleme, inclusiv politice, am in vedere, inainte de toate, reglementarea transnistreana�, a adaugat Vladimir Putin. Voronin a declarat ca au reusit sa ajunga la un acord in ceea ce priveste exportul de gaz din Rusia in Moldova.� Anii trecuti situatia a fost tensionata, dar acum am convenit la o schema de cinci ani�, a mai spus liderul de la Chisinau care, inainte de a pleca spre Moscova, a depus flori la complexul memorial ��Eternitatea�� inchinat eliberatorilor din Armata Rosie. Si presedintele Putin, la Moscova, a depus o coroana de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut, la comemorarea celor care au murit in �Marele Razboi Patriotic� (al doilea Razboi Mondial).