Noul guvern al Frantei, condus de Francois Fillon, a tinut prima sa sedinta la Palatul Elysee, sub presedintia sefului statului, Nicolas Sarkozy, adoptand un proiect de lege care pune in practica principalele promisiuni din campania electorala.

Din proiect fac parte exonerarea de impozite pentru veniturile obtinute in timpul orelor suplimentare, plafonarea impozitelor si taxelor pentru persoane fizice la 50% din venit, deducerea dobanzilor pentru imprumuturi ipotecare din impozitul pe venit, exonerarea de taxe de succesiune pentru un numar sporit de persoane.In total, reducerile de impozite si taxe se cifreaza la circa 15 miliarde de euro, iar proiectul de lege va fi discutat in procedura de urgenta la sesiunea extroardinara a parlamentului, convocata pentru luna iulie.In acest scop, peresedintele Nicolas Sarkozy i-a convocat la palatul Elysee pe cei 313 deputati ai Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP) alesi in urma scrutinului parlamentar din 10 si 17 iunie si care reprezinta majoritatea absoluta a celor 577 de deputati ai Adunarii Nationale.Presedintele Frantei a spus ca este hotarat sa puna in aplicare promisiunile pe care le-a facut in campania electorala.

Salariul minim - in dizgratie

Nicolas Sarkozy a pus sub semnul intrebarii majorarea salariului minim pe economie cu mai mult de rata inflatiei."Salariul minim (SMIC) nu va fi marit peste rata inflatiei deoarece va avea un efect negativ asupra pietei muncii. si din cauza majorarii SMIC-ului mai mult decat a altor salarii, s-a produs SMIC-ardizarea societatii franceze. Este un adevar deranjant, dar eu sunt obligat sa-l spun francezilor. De fiecare data cand este marit SMIC-ul, mai multi oameni sunt indepartati de piata muncii. Halal rezultat", a spus presedintele Sarkozy.La ora actuala salariul minim pe economie este de 8,44 euro pe ora sau 1280 de euro pe luna.Anul acesta, guvernul Fillon a limitat majorarea SMIC-ului la doi la suta, fata de 3,05% in 2006 si 5,5% in 2005.

Guvernul Fillon 2 a suferit cateva modificari in urma recentelor alegeri parlamentare.In primul rand, a disparut vicepremierul Alain Juppe, care a fost invins de contracandidata sa din Partidului Socialist in propriul fief, la Bordeaux, unde este primar.Locul sau a fost luat de Jean Louis Borloo, care cedeaza portofoliul economiei si finantelor primei femei care ocupa acest post, Christine Lagarde.

Numiri spectaculoase

Femeile continua sa-si sporeasca prezenta si in echipa largita; daca intre membrii cabinetului se gasesc sapte femei din totalul de 16, cu aditionarea secretarilor de stat, numarul lor ajunge la 11 din 33.Intre noile numiri din esalonul doi se remarca Rama Yade, secretar de stat la ministerul de externe, responsabila cu francofonia si Fadela Amara, secretar de stat insarcinat cu politica urbana.

Rama Yade are doar 30 de ani, este nascuta in Senegal si casatorita cu un militant al Partidului Socialist,Fadela Amara este cunoscuta ca o feminista musulmana, intemeietoare a asociatiei "Nici prostituate, nici supuse", care lupta pentru emanciparea femeilor franceze de origine musulmana.Numirea celor doua ridica la trei numarul femeilor a caror familie provine din Africa, in randurile executivului.A treia si cea mai prestigioasa este Rachida Dati, ministru al justitiei, unul dintre cei mai influenti colaboratori ai presedintelui Nicolas Sarkozy.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.