Absenta presedintelui Vladimir Voronin de la summitul GUAM - structura regionala in interiorul CSI, ce regrupeaza Georgia, Uzbekistan, Azerbaidjan si Moldova - i-a pus pe jar pe analisti, oferind motiv de speculatii mai mult sau mai putin intemeiate.
Voronin a preferat intrevederea cu omologul rus, Vladimir Putin, consfatuirii de la Baku, scria, spre exemplu, cotidianul "Kommersant". Legatura dintre cele doua evenimente e destul de subtire, avand in vedere ca discutiile de la Kremlin au fost programate pentru vineri. Nu a vrut sa-l supere pe Putin, au gasit explicatia unii analisti. Aiurea, au replicat altii, dand de inteles ca altele sunt piesele acestui puzzle. Care? Le vom afla dupa convorbirile de la Moscova, axate pe criza transnistreana. Nu este exclus, estima acelasi Kommersant, "ca la 22 iunie, sefii celor doua state sa anunte ca au ajuns la intelegeri concrete in privinta solutionarii conflictului de pe Nistru". Asa, deodata? Ce s-ar putea ascunde in spatele acceptului lui Voronin de a merge din nou pe mana Rusiei? Pentru ca, daca relatarile din "Kommersant" corespund adevarului si nu sunt rodul unor simple jonglerii gazetaresti, inseamna ca presedintele moldovean va semna noul plan rusesc, acel misterios proiect despre care a scris in delir presa occidentala, dar a carui existenta a fost dezmintita cu vehementa de autoritatile de la Chisinau. Inspirat puternic din vechiul "Memorandum Kozak" - document pe care Voronin a refuzat, sub presiunea UE si SUA, sa-l semneze in 2003, de cand relatiile dintre Moldova si Rusia au intrat in picaj - noul plan consolideaza, de fapt, pozitiile Moscovei pe teritoriul vecinilor nostri de peste Prut. Ce urmareste Voronin? - se ridica o intrebare logica.

Un asemenea gest inseamna de fapt renuntarea la orientarea occidentala a politicii sale externe. Zilele trecute, mass-media moscovite anuntau revenirea vinurilor moldovenesti pe piata rusa. Pe de alta parte, chiar daca, aparent, recentele alegeri locale din Moldova au fost, pe ansamblu, castigate de comunistii lui Voronin, in capitala, unde locuieste cam jumatate din populatia cu drept de vot a tarii si 80 la suta din potentialul economic al tarii, castig de cauza au avut formatiunile pro-romanesti. Evident, Voronin nu mai poate candida pentru inca un mandat, dar comunistii lui trebuie sa ramana la putere. in caz contrar, "batranetea" lui si linistea familiei si a oamenilor sai apropiati vor fi serios amenintate. Este, prin urmare, cazul sa se ceara ajutorul Moscovei, al carei cuvant inca mai conteaza dincolo de Prut.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.