Ucraina poate fi mandra: despre ea se vorbeste in majoritatea capitalelor lumii. Din pacate, nu de bine, iar semnalele transmise creioneaza tot mai pregnant perspectiva unei izolari internationale a tarii. Ucraina are toate sansele sa devina, pentru Occident, alt Belarus, iar invingatorul prezidentialelor de duminica, Viktor Ianukovici, marele contestat al votului, un alt Lukasenko. Convocata pentru pranz, sedinta extraordinara a Radei Supreme a inceput spre seara. O reuniune decisiva, deputatii urmand sa hotarasca ce trebuie facut mai departe. "Ucraina aluneca spre un conflict necontrolat", a declarat presedintele parlamentului, Vladimir Litvin, invitandu-si colegii sa uite de ambitii politice si sa se gandeasca la interesele nationale ale tarii. Intre timp, in strada, sute de mii de oameni scandau numele marelui invins, "Iuscenko". Acesta a solicitat ajutorul Poloniei, chemandu-l de urgenta la Kiev pe fostul presedinte, Lech Walesa. Iar la Washington, ambasadorul rus a fost chemat la Departamentul de stat pentru explicatii: de ce l-a felicitat Putin pe Ianukovici. Aseara, in Ucraina erau deja peste un milion de manifestanti.

"Trebuie sa trecem peste emotii, trebuie sa ne asezam la masa tratativelor si sa gasim o solutie", a spus Litvin. Dar sala, pe jumatate goala, era ocupata in marea ei majoritate de reprezentatii partidelor din opozitie. Sustinatorii lui Ianukovici nu s-au prezentat. Sau nu, au venit, dar nu toti, astfel incat cvorumul necesar de 226 de voturi pentru adoptarea unei rezolutii sa nu poata fi intrunit. Boicot? Fuga de responsabilitate? Rusine? Cine stie? Situatia este complexa si reclama, intr-adevar, masuri urgente. In caz contrar, totul se duce de rapa. Adio realizari, adio sperante.

Punti rupte definitiv

Da, Ucraina nu va mai fi niciodata asa cum a fost. Acceptand, prin absurd, ca roata se va intoarce si, printr-o minune, Ianukovici se va retrage, cedand locul lui Iuscenko, nebunia acestor zile nu va fi uitata. Sigur, unitatea Ucrainei a fost mentinuta cu eforturi uriase, cu imense resurse financiare. Un lucru recunoscut de toata lumea, de altfel. Kucima a reusit acest lucru, desi in ultimii ani prapastia dintre teritoriile vestice si estice ale tarii incepuse sa se mareasca vertiginos. Acum, toate puntile par definitiv rupte. Iata de ce este greu de crezut ca venirea lui Iuscenko va putea remedia lucrurile. "In cel mult trei-patru ani, procesul de dezintegare a Ucrainei va deveni realitate", spun analistii.

Bruxelles si Berlin avertizeaza

Bine, dar pana atunci? Convocat la MAE finlandez de externe, ambasadorului Ucrainei in aceasta tara, Aleksandr Maidannik, i-a fost inmanata declaratia oficiala a UE privind alegerile de duminica. Critici si numai critici. Si un avertisment din partea sefului diplomatiei europene, Javier Solana: relatiile dintre Bruxelles si Kiev vor avea serios de suferit daca mai-marii batranului continent vor ajunge la concluzia ca scrutinul nu s-a desfasurat in conformitate cu principiile democratice. Pe acest fundal, Germania a cerut oficial autoritatilor ucrainene ca, impreuna cu reprezentantii OSCE, sa anuleze primul rezultat al scrutinului si sa reia numararea buletinelor de vot.

Ianukovici catre popor

Propunerea Berlunului nu a trezit insa nici un ecou la Kiev. In schimb, Ianukovici, dupa un apel la ratiune si la calm adresat luni seara a invitat ieri opozitia la negoceri. Nici un raspuns insa. "Inteleg si respect alegerea voastra, dreptul vostru la o proprie pozitie politica", a spus primul-ministru al Ucrainei adresandu-se in special celor care l-au votat pe adversarul lui, liderul opozitiei, Ianukovici. "Viziunea voastra despre viitorul statului nostru va fi cu siguranta luata in considerare de noul guvern al Ucrainei. Nu vreau sa va considerati invinsi. Trebuie cu totii sa ne consideram invingatori, daca dorim sincer sa mentinem unitatea tarii", a lansat Ianukovici.

Toti vorbesc, nimeni nu aude

Kucima si Ianukovici trebuie sa predea puterea lui Litvin, a spus, in loc de raspuns, deputatul Serghei Bicikov. Pentru ca Lidia Timosenko, liderul fractiunii BIUT, sa afirme ca, dupa investirea lui Viktor Iuscenko in functia de presedinte al Ucrainei, parlamentul trebuie dizolvat, "pentru ca, sub forma lui actuala, aceasta structura a puterii de stat nu are dreptul sa ia nici o decizie politica". Porniti in mars spre sediul parlamentului, unde se adunase o mare de simpatizanti ai lui Iuscenko, cateva mii de persoane, sustinatori ai lui Ianukovici, au fost impiedicati de fortele de ordine sa ajunga la destinatie. Nici minerii din Donetk nu au fost lasati sa vina la Kiev pentru a-l sprijini pe candidatul lor, Ianukovici. Se creeaza impresia ca in Ucraina toata lumea vorbeste, dar nimeni nu aude, desi fiecare incearca sa profite de starea de confuzie pentru a-si spori capitalul politic, pentru a plati politele neonorate, sau pentru a-si duce la indeplinire planurile de razbunare.

Razboi mediatic

Respectand cu fidelitate regulile celui mai veritabil razboi mediatic, diferite canale de informatii au inceput sa difuzeze stiri care mai de care mai alarmante. Ba ca spre Kiev se indreapta coloane de tehnica blindata si trupe, ba ca in regiuni fortele extremiste pregatesc o serie de actiuni provocatoare pentru a aprinde scanteia revoltei populare. Unele dintre informatii au fost imediat dezmintite, altele nu. In orice caz, ieri-dimineata, biroul de presa al Ministerului de Interne a infirmat zvonul din ajun, conform caruia conducerea institutiei i-ar fi contactat, in secret, pe liderii din opozitie, pentru a ajunge la o intelegere de colaborare.

Iuscenko a depus juramant de credinta!

Iar pentru ca deruta sa fie deplina, corespondentul publicatiei electronice "Proua" a anuntat ca Viktor Iuscenko ar fi depus juramant de credinta in calitate de sef al statului. Potrivit aceleiasi surse, ceremonia s-ar fi desfasurat in interiorul parlamentului, fostul prim-minstru jurand, cu mana pe Biblie, sa respecte prevederile constitutionale, sa apere drepturile cetatenilor, suveranitatea si integritatea teritoriala a tarii. In aceste conditii, presedintele forului legislativ a cerut deputatilor sa nu transforme parlamentul in arena de circ.

Kucima se apara

Iesind din mutenia ultimelor 48 de ore, Leonid Kucima a tinut, inainte de toate, sa asigure Uniunea Europeana ca puterea nu are nici un amestec in falsificarea procesului electoral. "Autoritatile tarii nu s-au ocupat de pregatirea alegerilor. Toate aceste chestiuni au fost rezolvate exclusiv de Biroul electoral central, a carui componenta este aprobata de Rada Suprema cu sprijinul inclusiv al opozitiei". Un fel de lovitura prin ricoseu, se poate spune. Adica noi - vezi Kucima si Ianukovici - nu suntem vinovati. Daca vreti sa trageti pe cineva la raspundere, adresati-va opozitiei, care a votat pe cine nu trebuie. Ciudata, curioasa si teribil de intriganta aceasta iesire brusca la rampa cu acuzatii atat de stranii. In acest context, ziaristii din Kiev au organizat o actiune sub lozinca "Noi nu credem". Cei prezenti au fost indemnati sa renunte la minciuni si sa scrie adevarul. Pentru ca, au spus ei, "ucrainenii, si nu numai, au dreptul de a sti care este chipul real al lucrurilor".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.