Presedintele Turciei, Ahmet Necdet Sezer, a convocat un referendum asupra modalitatii de alegere a sefului statului.

Decizia sa survine dupa ce parlamentul, dominat de partidul AK, cu origini islamiste, a votat in favoarea unui amendament constitutional care permite ca presedintele sa fie ales prin votul direct al populatiei, si nu de catre membrii legislativului.

Decizia presedintelui Sezer era una asteptata. El blocase deja decizia parlamentului, prin veto.Potrivit Constitutiei, nu mai putea face acest lucru inca o data, dar putea convoca un referendum.De asemenea, el a promis ca va contesta legea si la Curtea Constitutionala.Pana acum, seful statului nu a explicat obiectiile sale punctuale fata de aceasta lege.

Criticii partidului AK sustin insa ca, daca presedintele va avea dreptul la doua mandate consecutive, in urma votului popular, delicatul mecanism al democratiei turce va avea de suferit.Asta deoarece institutia prezidentiala va deveni brusc una mult mai puternica decat in prezent.Totusi nu este clar daca referendumul va avea loc, si nici cand s-ar putea intampla acest lucru.

Potrivit prevederilor actuale ale constitutiei, consultarea populara poate avea loc cel mai devreme in octombrie, la cateva luni dupa alegerile generale convocate de partidul de guvernamant in urma esecului tentativei sale de a-l impune pe ministrul de externe, Abdulah Gul, in functia de presedinte.Intre timp, opozitia seculara a cerut Curtii Constitutionale sa anuleze reformele guvernamentale, din cauza unor pretinse iregularitati la vot.Daca aceasta contestatie va fi admisa, referendumul nu va mai fi necesar.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.