Romania, Grecia, Bulgaria si Turcia ar putea fi aparate de un sistem de rachete cu raza scurta si lunga de actiune
In pofida opozitiei manifestate constant de Rusia, ministrii Apararii din statele NATO si-au dat, joi, un OK tacit asupra proiectului instalarii unor elemente ale scutului american antiracheta in Europa. Mai mult, conform unor studii ale NATO, cateva state din flancul de sud-est al NATO, Romania, Grecia, Bulgaria si Turcia, care nu ar fi fost protejate de scutul american, ar putea fi aparate de un sistem de rachete cu raza scurta si lunga de actiune, studiat in prezent de Alianta Nord Atlantica.

Dupa cum a declarat, joi, un responsabil al NATO, aliatii au adoptat pentru prima oara o abordare comuna, "acceptand sa studieze, pana la summitul Aliantei de la Bucuresti, din aprilie 2008, implicatiile politice si militare ale instalarii sistemului antiracheta american" in Polonia si Cehia. Inainte de reuniunea Consiliului ministerial NATO-Rusia cu noul lor omolog rus Anatoli Serdiukov, nici un ministru al Apararii din cadrul Aliantei nu a sugerat "inghetarea" proiectului american, asa cum ceruse Moscova, a precizat responsabilul citat. La inceputul acestui an, presedintele rus Vladimir Putin a propus Washingtonului ca cele doua state sa foloseasca in comun un radar de alerta situat in Azerbaidjan si sa renunte la proiectul privind instalarea unui radar in Cehia, cuplat la cateva zeci de rachete de interceptare in Polonia. Americanii nu sunt insa dispusi sa cedeze. Potrivit unor surse diplomatice, ministrul american al Apararii, Robert Gates, si-a anuntat, joi, aliatii din NATO ca Washingtonul va continua negocierile cu Varsovia si Praga, si, in paralel, vor examina si oferta rusa. In plus, americanii au informat Moscova ca oferta Kremlinului de a folosi o baza radar din Azerbaidjan nu se poate substitui planurilor SUA legate de amplasarea scutului in Europa de Est.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.