Premierul Irakului a dat unda verde pentru distrugerea bastionului lui al-Zarkawi
Luptele au izbucnit ieri dimineata la Fallujah, in timp ce trupele americane si irakiene isi luau in primire pozitiile de pornire pentru declansarea marii ofensive pentru cucerirea orasului.

Timp de ore intregi s-au auzit schimburi de focuri venind dinspre pozitiile americane. Avioane de bombardament de tip AC-130 au bombardat cu tunurile si au mitraliat pozitiile inamice. Comandamentul SUA afirma ca in Fallujah, oras cu 300.000 de locuitori, se afla intre 1.000 si 6.000 de luptatori, atat sprijinitori ai lui Saddam Hussein, cat si extremisti straini, condusi de iordanianul Abu Musab al-Zarkawi.

Guvernul irakian este decis sa infranga rezistenta acestui bastion al rebelilor, pentru a stabiliza situatia inaintea alegerilor generale din ianuarie. Premierul irakian, Iyad Allawi, a ordonat trupelor irakiene si multinationale sa declanseze ofensiva la Fallujah, precizand ca, incepand de ieri seara, vor fi introduse restrictii de circulatie in orasele rebele Fallujah si Ramadi.

Atentate

Concomitent cu atacul asupra orasului Fallujah, mai multe atentate au avut loc in Irak. Indivizi inarmati au deschis focul pe soseaua dintre Samarra si Baiji, ucigand doi antreprenori irakieni, care lucrau pentru baza americana de la Siniya. Alti doi irakieni, care au fost grav raniti, au decedat ulterior.

Cam in aceeasi zona, un camion-cisterna turcesc a fost atacat si incendiat. Soferul a murit in cabina carbonizat. La Ramadi, o masina-capcana a vizat un convoi american chiar in centrul orasului. Potrivit unor surse medicale irakiene, patru irakieni au murit si un altul a fost ranit. La Mosul, o masina-capcana a explodat la trecerea unui convoi militar, ranind 12 civili si un soldat american.

Compromis

Intre timp, proiectul privind declaratia finala, care va fi prezentata la Conferinta Internationala asupra Irakului, prevazuta sa aiba loc la 22-23 noiembrie la Sharm-el-Sheikh, in Egipt, a fost elaborat dupa trei zile de negocieri. Discutii aprinse au existat in special intre reprezentantul american si cel francez. Ele s-au referit indeosebi la caracterul temporar al ocupatiei Irakului de catre trupele Fortei Multinationale. Rezolutia 1.546, adoptata la 9 iunie a.c. de Consiliul de Securitate al ONU, prevede ca mandatul FMN va fi reexaminat la cererea guvernului provizoriu irakian sau la 12 luni de la data adoptarii ei.

Conform proiectului, participantii se vor angaja sa stearga o parte considerabila a datoriei irakiene, in valoare de 120 miliarde de dolari, mostenita de la regimul trecut. Potrivit unor surse diplomatice, cota de anulare ar reprezenta 50 la suta din totalul datoriei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.