Senatul a adoptat, miercuri seara, cu 63 de voturi pentru si 34 impotriva, un proiect de lege care vizeaza ridicarea restrictiilor stabilite de administratia Bush in privinta cercetarii asupra celulelor susa embrionare.
In prezent, cercetatorii care primesc subventii federale au dreptul sa lucreze doar cu celulele susa embrionare create in 2001 sau inainte. "Proiectul de lege incalca o limita morala pe care eu si multi altii o gasim ingrijoratoare", a declarat Bush, intr-un comunicat. "Daca acest proiect trece de toate etapele procedurilor Congresului si ajunge pe biroul meu, voi folosi veto-ul", a subliniat el. Comunitatea oamenilor de stiinta pledeaza pentru ridicarea restrictiilor, spunand ca nu mai sunt decat circa 20 de linii utilizabile si ca Statele Unite risca sa ramana mult in urma in acest domeniu. Cand era condus de Partidul Republican, Congresul a adoptat un asemenea text, anul trecut, oferindu-i lui Bush ocazia de a folosi pentru prima data veto-ul de la inceperea mandatului, in numele protejarii vietii din momentul conceperii. Camera Reprezentantilor a votat deja un text asemanator proiectului elaborat de Senat in ianuarie si se asteapta ca istoria sa se repete. Textul nu a primit cele doua treimi din voturi care i-ar fi necesare pentru a trece de veto-ul presedintelui. Situatia este un exemplu al relatiilor tensionate dintre Congresul democrat si presedintele Bush, angajati intr-o confruntare mult mai acerba cu privire la razboiul din Irak.

Dezbaterea cu privire la celulele susa il pune pe Bush in conflict chiar si cu membri din propriul partid. "Sustinerea cercetarii asupra celulelor susa embrionare nu este contrara pozitiei proviata" (antiavort), a declarat senatorul conservator mormon Orrin Hatch. "Am fost mereu proviata si cred ca aceasta pozitie cere sa ne ocupam si de vii, nu numai de cei nenascuti" (embrioni si fetusi), a adaugat Hatch, subliniind increderea sa in promisiunea terapeutica a acestor cercetari pentru vindecarea unor boli precum diabetul. Influenta Coalitie de aparare crestina se opune din toate puterile acestui tip de cercetare, considerand ca exploateaza embrionii. "Este foarte grav ca Senatul doreste sa fie adoptata o lege care forteaza crestinii sa plateasca pentru cercetarea pe celulele susa embrionare cu banii contribuabililor, ceea ce arata dispretul si egoismul Senatului fata de oamenii credinciosi", a afirmat directorul acestui lobby evanghelist, Patrick Mahoney.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.