Rusia are un raspuns militar la planurile Washingtonului de a instala scutul antiracheta in apropierea granitelor sale. Replica Moscovei sporeste tensiunile deja existente intre cele doua state si risca sa provoace o noua cursa a inarmarii.

Planurile Statelor Unite privind amplasarea de elemente ale scutului antiracheta in Polonia si Cehia provoaca din ce in ce mai multa nervozitate la Moscova. Oficiali de la Kremlin sustin ca Rusia pregateste propriul raspuns militar la planurile controversate ale Washingtonului, initiativa care nu face altceva decåt sa sporeasca temerile referitoare la inceputul unei noi curse a inarmarii. Pe fondul amenintarilor pornite de la Kremlin, ministrul rus de externe afirma ca instalarea scutului american antiracheta in Europa schimba fundamental peisajul geostrategic al continentului.

Rusia pregateste propriul raspuns militar la controversatul plan american de construire a unui sistem antiracheta in estul Europei, situatie care va facilita declansarea unei noi curse a inarmarii, au declarat oficiali de la Kremlin, citati de cotidianul "The Guardian". Moscova considera ca decizia administratiei americane de a instala rachete de interceptare si instalatii radar pe teritoriul Poloniei si Cehiei va schimba stabilitatea strategica mondiala. Kremlinul nu si-a facut publice intentiile, insa expertii in aparare au precizat ca un raspuns rusesc la initiativa americana va consta in dezvoltarea arsenalului nuclear si mutarea flotei de submarine nucleare catre Polul Nord, unde sunt, virtual, nedetectabile. De asemenea, noile baze americane antiracheta vor intra in raza de actiune a sistemelor ruse, probabil prin amplasarea unor noi baterii de atac in enclava Kaliningrad.

Kremlinul raspunde la tradare

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a afirmat, intr-un interviu acordat cotidianului "The Guardian", ca Moscova se simte tradata de miscarea Pentagonului. "Am fost extrem de preocupati si dezamagiti. Nu am fost informati in legatura cu aceste planuri. Echilibrul strategic din Europa este modificat, la fel ca si stabilitatea globala", a subliniat Peskov. Administratia Bush sustine ca bazele din cadrul scutului antiracheta sunt menite sa doboare doar eventuale rachete lansate de Iran sau Coreea de Nord.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.