In vreme ce criticile Moscovei la adresa scutului american antiracheta se intetesc, Washingtonul nu renunta la lobby-ul in favoarea extinderii sistemului de aparare in Europa. Intre timp, Rusia tace si face, infiltrandu-se pe pietele de armament unde SUA se simteau in siguranta.

Scutul american antiracheta a facut obiectul unei conversatii telefonice intre presedintele rus, Vladimir Putin, si omologul sau american, George W. Bush. Liderul de la Moscova "a expus motivele ingrijorarii Rusiei fata de planurile SUA de a infiinta o baza de aparare antiracheta in Europa Centrala", a anuntat, ieri, serviciul de presa al Kremlinului, la doar o zi dupa ce seful diplomatiei ruse si-a exprimat obiectiile cu privire la initiativa americana in presa germana.

Extinderea scutului american antiracheta in Europa Centrala va submina eforturile globale de neproliferare nucleara, a declarat, marti, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru cotidianul german Handelsblatt, solicitand discutii aprofundate cu Washingtonul pe aceasta tema. Planurile SUA "vor anula in fapt posibilitatea de a face fata pericolului proliferarii nucleare prin mijloace diplomatice", a obiectat seful diplomatiei de la Moscova, potrivit Reuters.

"Ce riscuri vedem in acest proiect al SUA? Mai intai, va duce la o erodare a stabilitatii strategice. Apoi, balanta politicii globale poate fi pusa in pericol", a continuat responsabilul moscovit, apreciind ca "bazele necesare pentru rachetele de interceptare copiaza intr-un mod periculos bazele pentru lansarea rachetelor intercontinentale". "Trebuie sa avem cel putin o dezbatere serioasa despre subiectul fundamental si nu doar simple contacte care nu aduc nici un raspuns la intrebarile specifice", a conchis Lavrov. Remarcile partii ruse intervin in contextul in care Guvernul de la Praga a acceptat, ieri, sa deschida negocierile oficiale privind instalarea unei statii radar in Republica Ceha, ca parte a scutului american antiracheta.

NATO intra in joc

Washingtonul a incercat sa raspunda reticentelor exprimate de Moscova tot prin intermediul presei germane, un inalt responsabil din cadrul Armatei SUA declarand, ieri, in Die Zeit, ca beneficiile scutului american antiracheta, destinat contracararii amenintarilor balistice iraniene si nord-coreene, s-ar putea extinde chiar si asupra Rusiei. "Statele care vor fi acoperite de sistem vor fi Franta, Germania, Italia - adica toate statele care trebuie protejate. Chiar si vestul Rusiei", a declarat directorul Agentiei pentru Aparare Antiracheta, general locotenent Henry Obering.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.