Dupa Dan Brown si Mel Gibson, e rindul regizorului „Titanicului“ sa imparta apele, constatind pe pielea lui cit de bine vinde controversa religioasa.

Inainte de a se stabili daca si citi fii a avut Isus, e de observat ca filmele si cartile cu aceasta tema fac vinzari sigure.

Documentarul "Mormintul pierdut al lui Isus", lansat alaltaieri la New York si care urmeaza sa fie difuzat peste citeva zile, este doar ultimul dintr-o serie de productii literar-cinematografice in care autorii au sesizat ca aruncarea pe piata a unei controverse religioase este inainte de toate o afacere buna. A inceput, timid, Umberto Eco, cu "Pendulul lui Foucault", a continuat Mel Gibson, cu insingeratul in exces "Patimile lui Hristos", a atins apogeul Dan Brown, cu thrillerul pseudo-istoric "Codul lui Da Vinci", pentru ca penultima creatie de gen sa fie tot un documentar, care si-a propus sa rescrie Biblia dupa Evanghelia lui Iuda. Teologi, arheologi si experti in marketing privesc cu scepticism valoarea de adevar a filmului recent lansat, dar pariaza fara rezerve pe succesul sau financiar.

"Isus nu a Inviat, dar a lasat dupa el un prunc, Iuda, nascut in urma relatiei cu Maria Magdalena", sustine "Mormintul pierdut al lui Isus", un documentar realizat de James Cameron, regizorul "Titanicului", alaturi de regizorul si producatorul Simcha Jacobovici. Controversa a pornit cind cei doi au ridicat pretentia de a fi descoperit locul de veci al familiei lui Isus, si asta pe baze stiintifice.

Expozitie in premiera

La inceputul acestei saptamini, filmul a fost lansat la New York, in cadrul unei expozitii unde au mai fost prezentate, pentru prima oara, presupusele sicrie ale lui Isus si Mariei Magdalena. Documentarul reia povestea descoperirii in 1980 a zece sicrie intr-o grota din sudul Ierusalimului de azi, care aveau inscriptionate, in aramaica, nume precum "Isus", "Maria", "Iosif" (identificat ca fratele lui Isus) si "Iuda, fiul lui Isus". Realizatorii vorbesc despre "cea mai mare descoperire arheologica din lume", laudindu-se ca au descoperit adevaratul mormint al lui Isus, pe cind istoricii religiei si arheologii prefera sa puna scandalosul scenariu pe seama unei strategii de piata, similara cu cea a filmului de succes "Codul lui Da Vinci".

Genele Mariei Magdalena

Spre deosebire de filmele si romanele pe aceeasi tema, documentarul lui Cameron si al lui Jacobovici pretinde ca pleaca de la certitudini stiintifice, obtinute in urma datelor arheologice, a analizei de ADN si chiar a unei estimari statistice. Discovery Channel va difuza in premiera mondiala acest film pe 4 martie. In aceeasi serie a justificarilor cu pretentii stiintifice, se mai spune ca sicriele au fost datate ca fiind vechi de aproape 2000 de ani si ca analizele genetice demonstreaza ca nu exista o legatura de rudenie intre Isus si Magdalena, ceea ce ar sustine ideea ca ramasitele apartin unui cuplu.

Localizare dificila

Printre critici se numara si arheologul israelian Amos Kloner, care s-a ocupat de sapaturile de la presupusul mormint al lui Isus. Expertul crede ca acesta apartinea de fapt unei familii instarite de evrei, din secolul I, d.C.

Presupusul sit al "adevaratului mormint" al lui Isus se afla in sud-estul Ierusalimului de azi, intr-un cartier exclusivist cu vedere la partea veche a capitalei. Totusi, traditional se crede ca inmormintarea s-ar fi desfasurat pe locul actualei Biserici a Sfintului Mormint din Ierusalim, locatie fixata in secolul al IV-lea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.