Slovacia va da in judecata Comisia Europeana, contestand decizia executivului de la Bruxelles prin care Bratislava este obligata sa-si reduca emisiile de dioxid de carbon in perioada 2008-2012, au anuntat miercuri oficiali guvernamentali slovaci.

Cota impusa Slovaciei in noiembrie de Comisia Europeana pentru emisiile de dioxid de carbon in perioada 2008-2012 este insuficienta, iar procesul de stabilire a cotelor este neadecvat, a declarat ministrul mediului, Jaroslav Izak, informeaza NewsIn citand Reuters.La randul sau, premierul slovac Robert Fico a spus ca solicitarea de reducere a emisiilor de dioxid de carbon este nedreapta intr-o perioada in care Slovacia are nevoie de noi capacitati de productie energetica. Dupa aderarea la UE, Bratislava s-a supus unei alte cerinte a comunitatii europene si a inchis o unitate a celei mai vechi dintre cele doua centrale nucleare pe care le are.

"Motivul acestui proces este in principal unul economic", a declarat premierul slovac, argumentand ca o reducere atat de drastica a emisiilor ar cauza serioase probleme economiei. Comisia Europeana nu a avut inca o reactie, purtatorul de cuvant al comisarului pentru mediu Stavros Dimas refuzand sa comenteze. Piata europeana de carbon limiteaza emisiile dioxidului de carbon ale industriei grele si este principalul instrument al UE de a actiona in sensul atingerii nivelurilor stabilite de Protocolul de la Kyoto.

In prima faza a schemei de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, din 2005-2007, Comisia a eliberat prea multe permise, determinand o scadere a pretului carbunelui, ceea ce a demonstrat necesitatea impunerii unor limite mai stricte in cea de-a doua faza a proiectului.

Inca din noimebrie, mai multe state membre au incercat sa convinga Comisia sa adopte o pozitie mai moderata. Altele au amenintat ca vor da in judecata executivul european. Mai mult, chestiunea a creat disensiuni si in guvernul Germaniei. Ministrul economiei a spus marti ca se gandeste la formularea unei plangeri impotriva Comisiei, in timp ce colegul sau de la mediu a respins ideea.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.