In noaptea spre 12 ianuarie, o racheta chinezeasca a doborat cu succes un vechi satelit meteorologic aflat pe orbita la o altitudine de 800 de kilometri de Pamant. Presa occidentala a calificat acest experiment de succes drept avanpremiera la "razboiul stelelor".

De-a lungul deceniilor, America a dominat in toate domeniile tehnologiei spatiale, mai ales in sfera alintata de presedintele Reagan ca "razboi al stelelor" - in dezvoltarea sistemelor de arme capabile sa distruga sateliti, sa intercepteze si sa doboare rachete balistice inainte ca ele sa-si atinga tinta, amintea, in context, "The Times". Intre timp, China a distrus un obiect aflat cam la aceeasi altitudine ca majoritatea satelitilor-spioni. Expertii, nota sursa citata, sunt de parere ca Beijingul ar putea acum sa formuleze noi conditii, cerand, de exemplu, ca America sa se aseze la masa tratativelor si sa accepte restrictionarea folosirii armelor in spatiul cosmic. In timp ce presedintele Bush gandeste noi strategii pentru Irak, pentru Golful Persic si Orientul Mijlociu, China a devenit o problema absolut neasteptata si neplacuta.

Vulnerabilitate

Pe de alta parte, "The New York Times" aminteste ca administratia de la Casa Alba, care protesteaza acum, s-a pronuntat ea insasi impotriva unui acord international care sa interzica asemenea experimente, pe motiv ca SUA are nevoie de libertate de actiune in cosmos. Mergand mai departe, "The Washington Post" estimeaza ca valul de critici "lansat asupra Chinei pentru nimicirea unui satelit vechi constituie un semnal al vulnerabilitatii activelor cosmice americane". Publicatia semnaleaza, printre altele, ca testul chinez a fost efectuat in ziua in care sefii serviciilor speciale americane prezentau in Congresul SUA rapoartele lor despre pericolele care planeaza asupra Statelor Unite.

Rolul principal

Abordand subiectul din alt unghi, cotidianul elvetian de limba franceza "Le Temps" anunta ca "in 2020, China va juca principalul rol in lume". Este concluzia unei ultime lucrari semnata de analistul Mark Leonard, despre "batalia pentru suprematie mondiala". Expertul este de parere ca pe viitor, lumea va avea nu unul si nici doi poli ai puterii, ci patru, SUA urmand sa se confrunte cu polul format de China si Rusia. Potrivit estimarilor specialistului pe probleme de politica externa si evolutii economice, pana in 2020 China va ajunge din urma SUA la indicatorii de schimb valutar si va urca pe primul loc in lume la nivelul de dezvoltare economica. India va fi pe trei, inaintea Japoniei si UE. In privinta Rusia, ea va continua sa traiasca in special din veniturile obtinute din preturile ridicate la petrol si gaze naturale, dar economia va ramane la nivelul celei franceze. Intre timp, ministrul rus al apararii, Serghei Ivanov, a calificat "absurde" informatiile despre performantele chinezilor. In context, el a anuntat ca "centrul puterii mondiale incepe usor sa se mute dinspre SUA spre Rusia".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.