Hans-Gert Pottering, un german crestin-democrat in varsta de 61 de ani, a fost ales ieri presedinte al Parlamentului European (PE).

Este apogeul unei cariere de 27 de ani, fara intrerupere, la Strasbourg. Este o noua confirmare a Germaniei ca unul din principalele state-cheie ale UE. Timp de doi ani si jumatate, acest politician apropiat al cancelarului Angela Merkel va conduce destinul celui mai mare legislativ al lumii. Pentru prima data, europarlamentarii romanii au avut drept de vot.

Ce impact va avea alegerea lui Pottering asupra activitatii PE? Pe termen scurt, niciunul. Pe termen lung, nu se stie. Pentru ca inca nu se stie cum vor evolua lucrurile in chiar interiorul UE din punctul de vedere al procesului de reforme sau al celui constitutional. Pe de alta parte, crearea in PE a unui grup de extrema-dreapta, o premiera pentru aceasta institutie, a incins deja spiritele la Strasbourg, dar si in multe din capitalele Uniunii. Vehementa a fost interventia cancelarului Merkel, care a criticat sever infiintarea acestui grup, din care face parte si Romania.

Personaj discret

Pottering, un om considerat al consensului, si-a asigurat alegerea inca din primul tur - intrunind 450 de voturi din totalul de 689 exprimate. El ii succede socialistului spaniol Josp Borrell, in virtutea unui acord de partajare a presedintiei PE convenit in anul 2004 intre Partidul Popular European (PPE), principala formatiune de dreapta si al carui lider Pottering a fost, si Partidul Socialist European (PSE), cel mai important grup de stanga. Personaj discret, el a primit omagii unanime din partea diverselor grupuri politice care au salutat impartialitatea lui si respectul lui deosebit pentru valorile umane.

Dezbatere publica

Noul presedinte al PE si-a fixat trei prioritati - apropierea Europei de cetatenii ei, favorizarea "dialogului intre culturi, in special cu lumea arabo-musulmana", si ducerea la bun sfarsit a proiectul Constitutiei europene. "Nu trebuie sa precupetim nici un efort pentru a continua pe calea reformelor trasate de tratatul constitutional", a spus el in prima conferinta de presa organizata in noua calitate. Dar, i-au atras atentia eurodeputatii, "totul trebuie sa fie o dezbatere publica care se impune de la sine, nu o conferinta cu usile inchise, ambianta atat de draga cancelarului Merkel si altor sefi de guvern". Coincidenta face ca primul act politic al noului presedinte al Parlmentului European sa fie primirea, astazi, a cancelarului Merkel. seful executivului de la Berlin vine astazi la Strasbourg pentru a prezenta programul presedintiei germane la UE.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.