Schimbare la conducerea Parlamentului European, structura comunitara ce numara 785 de membri. Ieri, presedintele institutiei, socialistul spaniol Josef Borell, a rostit ultimul sau discurs in aceasta calitate. A avut un mandat de doi ani si jumatate negociat cu formatiunile conservatoare care formeaza Partidul Popular European (PPE).

Hans-Gert Pottering un apropiat aliat al cancelarului german, Angela Merkel, e singurul candidat prezentat de PPE la succesiunea lui Borell. Venit direct din parlamentul de la Madrid, Josef Borell a avut nevoie de timp pentru a se obisnui cu rigorile functiei detinute, mai ales in privinta interventiilor sale oficiale si a regulilor procedurale. Membru al legislativului european din 1979 si lider al grupului PPE din 1999, Hans-Gert Pettering este considerat o persoana agreabila si corecta, un politician abil, care a reusit sa-si faca dusmani printre colegi.

Recent, el declara ca partidele politice ale UE ar trebui sa renunte la practica de a-si "trimite bunicii" in Parlamentul European. "Circula o vorba in Germania, care in traducere ar suna cam asa: daca ai bunic, trimite-l in Europa. Cred ca aceasta gandire trebuie sa inceteze", afirma Pottering, promitand ca aceasta stare de lucruri se va schimba. Martea trecuta, Pottering, social-democrat, s-a retras de la conducerea grupului PPRE-DE, cel mai mare din Parlamentul Celor 27. El a fost inlocuit de francezul Joseph Daul, un important sustinator al ministrului de interne, Nicolas Sarkozy, care duminica a devenit candidat oficial al partidului de guvernamant din Franta, UMP, la presedintia republicii. In acelasi timp, Pottering a anuntat ca, daca va fi ales pentru urmatorii doi ani si jumatate in fruntea legislativului UE, va face din aceasta institutie "cel mai cunoscut parlament din lume", prin ratificarea Constitutiei europene, aflata acum in impas.

"Este foarte important sa constientizam esenta Constitutiei, care inseamna mai multa putere pentru parlament", a explicat social-democratul german. "Astept ca Berlinul, care a preluat presedintia UE, sa obtina, cu sprijinul europarlamentarilor si al statelor membre, un acord vizand modalitatea ulterioara de lucru, pentru ca, pana la finalul presedintiei franceze, sa ajungem la o intelegere concreta inainte de urmatoarele alegeri europene, din 2009", a expus Pottergin esenta misiunii sale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.