Secretarul de stat american Condoleezza Rice (foto sus), se afla in turneu in Orientul Mijlociu, unde a promis un angajament sporit al SUA in identificarea solutiei la conflictul israeliano-palestinian. in acelasi timp, practic, inaltul reprezentant al Celor 27 pentru politica externa, Javier Solana (foto jos), a estimat ca UE trebuie sa se implice mai mult in eforturile de reactivare a procesului de pace din Orientul Mijlociu.

Dupa un scurt popas la Ierusalim, Rice s-a deplasat ieri la Ramallah, a doua etapa a turneului de explicatii si consultari. seful diplomatiei de la Casa Alba s-a intalnit cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas. in timpul unei conferinte comuna de presa, ea a afirmat ca SUA sunt "profund atasate" gasirii unor formule de relansare a "foii de parcurs" pentru a demonstra "poporului palestinian modul in care se poate progresa pe calea crearii unui stat palestinian". "Am auzit clar apelurile pentru un angajament sporit al SUA in acest proces", a continuat Rice. "Aveti promisiunea mea ca asa voi face", a lansat ea. Rice nu a furnizat insa nici un detaliu privind maniera in care Washington are de gand sa procedeze pentru a-si accentua eforturile de pace, dar, potrivit responsabililor israelieni, secretarul de stat studiaza mai multe ipoteze, inclusiv instituirea unui stat palestianian dotat cu frontiere provizorii. Optiune respinsa insa de Abbas. Cum nu sunt decat variante de lucru, multe se pot schimba in timpul negocierilor.

Astazi, Rice se va intalni cu premierul israelian Ehud Olmert, a carui scadere in popularitate - generata pe de o parte de scandalurile politice in care este implicat, iar pe de alta parte de esecul din razboiul cu Hezbollah din Liban, in vara anului trecut - ingrijoreaza puternic administratia americana.

Sa ne grabim

Interesant este ca turneul lui Rice are loc in contextul unei intensificari din partea UE a demersurilor de politica externa pentru Orient. "Trebuie sa punem procesul de pace in miscare", cerea Solana. "Daca in cursul primului semestru din 2007 nu vom obtine rezultate in acest sens, ma indoiesc ca vom putea face ceva inainte de 2008", a avertizat responsabilul UE, referindu-se la declansarea campaniei americane pentru prezidentialele de anul viitor. intre timp, cancelarul german Angela Merkel a subliniat, cu cateva zile inaintea intalnirii sale cu secretarul de stat al SUA, ca este determinata sa depuna toate eforturile pentru a scoate din impas criza fara de sfarsit, parca, dintre Israel si Autoritatea palestiniana. "Dorim sa ne asumam responsabilitatea in procesul din Orientul Mijlociu, char daca suntem constienti ca este vorba de o regiune politica extrem de complexa si de dificila", a spus Merkel intr-un interviu pentru "The Guardian".

Pe langa presedintia semestriala a UE, Germania mai detine anul acest inclusiv presedintia G8, relansarea activitatii Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (alcatuit din SUA, UE, Rusia si ONU), intr-o prioritate a mandatelor ei. "Nu este un secret ca problema reglementarii conflictului dintre cele doua parti are o mare importanta pentru alte asemenea stari conflictuale din regiune", a adaugat Merkel. Printre altele, asa numita Comisie Beker - un grup de reflectie pentru Irak - recomanda, in raportul prezentat la sfarsitul anului presedintele George W. Bush, o concentrare a demersurilor de pace ale SUA asupra conflictului israeliano-palestinian, a carui rezolvare ar putea detensiona starea de spirit din intregul perimetru al Orientului Mijlociu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.