Desi face presiuni asupra Iranului si Coreii de Nord sa isi abandoneze programele nucleare, administratia de la Washington va face curind un pas decisiv in privinta imbogatirii arsenalului de gen, realizind o superbomba, numita "Reliable Replacement Warhead" si proiectata in doua laboratoare de specialitate prestigioase: cel din Los Alamos si cel din Livermore

Ea este mai mica si mult mai eficace decit cele 6000 de bombe prezente in depozitele americane, inca de pe vremea Razboiului Rece. Specialistii sustin ca nucleul de plutoniu al acestor bombe ar putea sa nu mai fie atit de eficace, astfel ca s-a ajuns la concluzia ca este cazul ca ele sa fie inlocuite cu ceva mult mai performant.

Doua prototipuri "bomba"

Laboratoarele din Los Alamos si Livermore au realizat doua prototipuri sofisticate: primul, de "avangarda", foarte inovativ, iar al doilea, ceva mai "traditional", dar mult mai laudat de specialisti. Pentagonul ar fi trebuit sa faca o alegere intre cele doua prototipuri, dar pina la urma decizia finala ii apartine presedintelui Bush. Potrivit unor indiscretii de la Casa Alba, el va adopta o linie de compromis: superbomba va lua nastere din "fuziunea" celor doua proiecte. Pentru realizarea a cel putin 2000 de exemplare (care le vor inlocui pe cele 6000 existente), se va aloca fabuloasa suma de o suta de miliarde de dolari. Iar momentul in care va fi testata va provoca, in mod cert, o reactie negativa pe plan international si va tensiona situatia in mai multe tari considerate puteri nucleare.

Rusia nu va sta cu miinile in sin

Primele pe lista vor fi Rusia si China, pentru ca, la rindul lor, se vor simti justificate sa reia experimentele nucleare, din moment ce Statele Unite vor incalca Tratatul de Neproliferare a Armamentului Nuclear extins, in 1995, pe o perioada nedefinita si fara conditii. Analistii in domeniu se tem ca, odata ce America isi va moderniza arsenalul si, implicit, va relua si testele nucleare, atunci aceasta tendinta se va extinde in toata lumea. O alta tara care va reactiona vehement va fi Coreea de Nord, careia ONU i-a impus sanctiuni economice la sfirsitul anului trecut, pentru ca a efectuat un prim test nuclear.

20.000 de soldati si un miliard de dolari

Un alt subiect arzator care, dupa cum o arata situatia concreta, necesita trupe, armament si bani este, evident, conflictul irakian. "Situatia conflictuala din Irak va mai dura cel putin 3 ani ", a spus recent comandantul militar in Irak, generalul-locotenent Raymond T. Odierno, numit in functie luna trecuta, pentru a pune in practica "noua strategie irakiana a presedintelui Bush". Avertismentul sau a fost luat foarte in serios la Washington, unde, cu toate protestele democratilor, liderul de la Casa Alba intentioneaza sa suplimenteze efectivele americane in Irak cu inca 20.000 de soldati. De asemenea, in ciuda enormelor cheltuieli pe care le presupune trimiterea unui nou contingent in Irak, administratia americana vrea sa "pompeze" un miliard de dolari (768,6 milioane de euro) pentru sustinerea cheltuielilor de razboi, dar si pentru a face unele investitii in infrastructura irakiana.

Se cauta un inlocuitor pentru Saddam

Suplimentarea efectivelor militare americane si ajutoarele economice nu reprezinta insa, in opinia comentatorilor politici americani, "decit solutii pe termen scurt si, in cel mai bun caz, mediu". Pentru ca, din cauza conflictelor interetnice si interconfesionale, Irakul risca sa se rupa in trei. Prezervarea unitatii statale irakiene trebuie deci sa fie o prioritate a politicii externe americane, sarcina extrem de dificila pentru Casa Alba. Cea mai eficienta solutie in acest sens, care sa garanteze protejarea intereselor politice, economice si, nu in ultimul rind, strategice, ale Americii in Orientul Mijlociu pe termen lung ar fi deci "fabricarea" unui alt Saddam. Adica a unui lider autoritar, dar unul care sa garanteze laicitatea statului irakian si raminerea acestuia alaturi de Statele Unite. Mai nou, pe culoarele redactiilor din Washington se vorbeste despre "contactarea unor membri ai partidului Baas" de catre emisari ai serviciilor secrete americane, care incearca sa-i gaseasca, in timp util, un inlocuitor lui Hussein.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.