Cartierele luxoase din capitala basarabeana apartin odraslei prezidentiale si unui politician apropiat Moscovei

Chisinaul a reprezentat, pentru romani, la inceputul anilor '90, locul unde puteai merge sa te simti bine cu bani putini. Cumparaturi ieftine, cluburi, discoteci, restaurante cu preturi mult mai mici decat cele din alte capitale europene. In prezent, lucrurile nu mai sunt deloc aceleasi, pretentiile europene ale moldovenilor fiind resimtite deplin in preturile din capitala. Adevarul prezinta tabloul Moldovei anului 2007.

Cu un primar interimar de trei ani, Chisinaul emite pretentii ca ar fi unul dintre cele mai frumoase orase din fostul lagar comunist. Inca de la intrare este plin de panouri publicitare. Pe unul dintre acestea este o imagine dintr-un parc din capitala si pe care scrie "Chisinau, cel mai frumos oras de pe planeta". De asemenea, pentru a trezi probabil "simtul national" moldovean, pe un alt panou publicitar este scris "Moldova este patria mea". Acest panou publicitar, care mai curand este unul propagandistic, este des intalnit pe strazile Chisinaului. Face parte din strategia regimul Voronin de a inventa o noua natiune: cea moldoveana.

Cu toate acestea, la prima vedere, Chisinaul nu socheaza decat prin contrastul autoturismelor pe care le intalnesti, acestea fiind BMW-uri sau Mercedes ultimul tip. Modele care costa cateva zeci de mii de euro. Dar vezi si Lada, masina sovietica a anilor ‘70-‘80, care a devenit celebra si in Romania pentru ca era o copie dupa Fiat. Ca si multe Moskiviciuri. Un contrast pe care nu poti sa nu il observi. De asemenea, diferenta este vizibila si in ceea ce priveste piata imobiliara din Chisinau. Blocurile comuniste par tot mai cenusii, in timp ce pe toate terenurile libere in ultimii ani au rasarit vile care de care mai frumoase si mai scumpe.

Case mai scumpe decat in Pipera lui Becali

In privinta terenurilor si a caselor noi, lucrurile sunt mult mai "dezvoltate" decat in Bucuresti. Cartiere noi, cu case mari si luxoase, care sunt mai scumpe decat in capitala Romaniei, apar aproape peste noapte in Chisinau. Unele dintre ele pot concura foarte bine cu cele din Pipera lui Gigi Becali.

Problema in Moldova este ca nu se cunosc proprietarii acestor cartiere de locuinte de lux. Unii spun ca principalul "investitor" in domeniu este chiar fiul presedintelui, Oleg Voronin. Acesta este considerat, aproape unanim, cel mai influent si mai bogat om din Moldova. Prin banca pe care o detine, "FinCom Bank", se crede ca Voronin junior ar controla, de fapt, toate finantele republicii. Oleg detine si monopoluri declarate in domenii precum asigurarile, industria alcoolului, transporturi, telefonie fixa si altele. Din acest motiv, este foarte usor de crezut zvonul insistent potrivit caruia fiul presedintelui s-ar afla in spatele proprietarilor de "carton" ai noilor cartiere de lux care au invadat Chisinaul.

De altfel, Oleg Voronin face afaceri imobiliare si in Romania, in zona Moldovei. Un alt personaj care detine un numar mare de terenuri, valorand foarte mult, este Serafim Urechean, fostul primar al Chisinaului si un personaj care a condus la recentele alegeri un partid banuit ca, de fapt, reprezenta interesele Moscovei. Urechean este suspectat de ziaristii moldoveni, si nu doar de ei, ca ar investi masiv in aceste ansambluri de locuinte.

Un hectar de pamant la tara, 200 de dolari

La tara, insa, saracia este la ea acasa: pretul unui hectar de pamant egaleaza costul unei consumatii la un restaurant de lux din Chisinau. Chiar langa granita cu Romania, in comuna Carpesti, pretul unui hectar de teren cu vita de vie este de maxim doua sute de dolari. Primarul acestei comune, Ion Badu, ne explica ca aceste preturi sunt totusi mari. Anul trecut erau la jumatate din valoarea actuala, insa acum au crescut veniturile din cauza faptului ca mai mult de jumatate din locuitorii Carpestiului sunt plecati la munca in Italia. Pentru Carpesti reprezinta o tragedie si integrarea Romaniei in Uniunea Europeana deoarece majoritatea celor ramasi in Moldova mergeau cu trenul la Focsani si lucrau ca zilieri in agricultura, lucru care nu mai este posibil odata cu introducerea vizelor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.