"Ii vom invata noi pe europeni cum sa taie porcul si cum sa faca rachiu, nu ei pe noi regulile lor", spun taranii de la sud de Dunare

Cu un trecut de peste 50 de ani sub directa tutela a URSS, Bulgaria reprezinta singurul stat din UE care nu-si dezminte trecutul rosu, umbrit de ideologiile comuniste. Chiar si acum, la peste 17 ani de la instaurarea democratiei in Bulgaria, vizitand tara, intelegi de ce timp de cateva zeci de ani a circulat proverbul "Daca ploua la Moscova, bulgarii deschid umbrela la Sofia".

Saracia care te izbeste in mediul rural, masinile de tip sovietic Lada si Moscvici pe care le intalnesti la tot pasul, cladirile din orase, blocurile de locuinte de tip comunist, ca si hotelurile si restaurantele te duc cu gandul catre Ucraina, Moldova sau o alta tara fosta sovietica.

Preturi la jumatate fata de cele din Romania

Ca roman, in mod normal, te astepti ca lucrurile sa fie identice cu cele din tara noastra. Numai ca, inca de la Ruse, ai ocazia sa vezi ca nu este deloc asa. Preturile sunt cu aproape cincizeci la suta mai mici decat la noi, la aproape orice serviciu. Acesta este unul din motivele pentru care romanii iau cu asalt litoralul bulgaresc.

Drumurile, despre care toata lumea spune ca sunt impecabile, se prezinta bine doar in zonele turistice. Cele din nordul Bulgariei, spre Vidin, Rahova sau Kozlodui, sunt de groaza. La fel si cele din sud, de la granita cu Turcia. Casele de la tara sunt parasite ori pe jumatate daramate, sau mai au putin si cad. Majoritatea scolilor de la tara sunt inchise sau functioneaza pe jumatate, din cauza numarului mic de elevi. Bisericile sunt in paragina. Putine dintre ele au fost restaurate in ultima vreme.
Un obicei bulgaresc, porcul atarnat de streasina

La granita cu Serbia, in Timocul bulgaresc, la majoritatea caselor de la sat se poate vedea ca este Craciunul. Mai toti au agatat porcul la streasinele caselor, pentru a nu prinde miros. Un alt obicei bulgaresc este atarnarea capatanii de porc in "cinghel", un carlig legat la inaltime. Prin mai toate gospodariile poti vedea asa ceva. "Ii vom invata noi pe europeni cum se taie porcul si cum se face rachiu, nu ei pe noi regulile lor", spun taranii bulgari.

Cu toate traditiile, pe care ei sunt siguri ca le vor pastra, oamenii din mediul rural se tem de integrare. Le este frica de preturile care se vor alinia celor europene. Tocmai de aceea, poate nici simbolurile Europei Unite nu sunt foarte des intalnite.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.