Fostul spion Iuri Shvets a spus ca Alexandr Litvinenko primise o comanda din partea unei respectabile firme britanice sa faca o informare despre Rusia.
Iuri Shvets a spus BBC-ului ca Litvinenko a fost otravit dupa ce dosarul intocmit de el si continand detalii compromitatoare a fost in mod deliberat dezvaluit personajului de rang inalt de la Moscova.
Alexandr Litvinenko a murit luna trecuta la Londra, in urma unei posibile otraviri cu substanta radioactiva poloniu-210.
'Cea mai probabila teorie'
Iuri Shvets si-a prezentat teoria intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru emisiunea BBC "Misterul Litvinenko".
El a declarat: "Nu pot fi suta la suta sigur, dar sunt destul de sigur. Fireste ca intotdeauna e loc de alte banuieli, dar exista un lucru numit cea mai probabila teorie, si in acest caz, asta este".
Iuri Shvets a spus ca firma britanica solicitate dosarul - numarand opt pagini si continand informatii comerciale si politice - inainte de a investi milioane de dolari n Rusia.
Shvets, care e stabilit la Washington si asigura consultanta unor firme si persoane in legatura cu chestiuni juridice si de securitate in fosta Uniune Sovietica, spune ca a vorbit cu Litvinenko in perioada in care acesta se afla in spital.
Litvinenko era convins ca a fost otravit cand s-a intalnit cu trei barbati rusi la hotelul londonez Millenium.
Iuri Shvets a declarat: "A baut un ceai care nu a fost preparat in fata lui. Il chinuia foarte tare faptul ca si-a dat seama de esecul lui ca profesionist".
"Spunea mereu, ' Intotdeauna imi depistez dusmanul de la mare distanta'. Dar in acest caz anume, cand a fost vorba de propria lui viata, n-a reusit."
Dl Shvets, care a fost audiat de Scotland Yard, a mai declarat ca detectivii britanici care ancheteaza moartea lui Litvinenko au acum dosarul intocmit de acesta.
Despre autor:
Sursa: Bbc.co.uk
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Cum să investești într-un startup: primii pași
Sursa: start-up.ro
-
Raportarea ESG și de ce este esențială pentru orice companie listată la bursă
Sursa: green.start-up.ro
-
Povestea Precious Circuit, start-up-ul fondat de doi tineri care fac...
Sursa: retail.ro
-
Părintele Porfirie: Medicamentul şi marele secret pentru creşterea copiilor
Sursa: garbo.ro
-
CEC Bank, profit net de 54,2 milioane de lei în primul trimestru din 2022
Sursa: futurebanking.ro
-
Suflete pereche: Iubirea necondiționată dintre doi oameni
Sursa: kudika.ro
-
România a aprobat un nou ajutor umanitar pentru Ucraina. Ce trimite țara...
Sursa: wall-street.ro