Un fost partener de afaceri al fostului agent rus afirma ca acesta ar fi fost ucis din cauza informatiilor pe care le detinea despre o persoana influenta de la Kremlin.

Fostul spion Iuri Shvets a spus ca Alexandr Litvinenko primise o comanda din partea unei respectabile firme britanice sa faca o informare despre Rusia.

Iuri Shvets a spus BBC-ului ca Litvinenko a fost otravit dupa ce dosarul intocmit de el si continand detalii compromitatoare a fost in mod deliberat dezvaluit personajului de rang inalt de la Moscova.

Alexandr Litvinenko a murit luna trecuta la Londra, in urma unei posibile otraviri cu substanta radioactiva poloniu-210.

'Cea mai probabila teorie'

Iuri Shvets si-a prezentat teoria intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru emisiunea BBC "Misterul Litvinenko".

El a declarat: "Nu pot fi suta la suta sigur, dar sunt destul de sigur. Fireste ca intotdeauna e loc de alte banuieli, dar exista un lucru numit cea mai probabila teorie, si in acest caz, asta este".

Iuri Shvets a spus ca firma britanica solicitate dosarul - numarand opt pagini si continand informatii comerciale si politice - inainte de a investi milioane de dolari n Rusia.

Shvets, care e stabilit la Washington si asigura consultanta unor firme si persoane in legatura cu chestiuni juridice si de securitate in fosta Uniune Sovietica, spune ca a vorbit cu Litvinenko in perioada in care acesta se afla in spital.

Litvinenko era convins ca a fost otravit cand s-a intalnit cu trei barbati rusi la hotelul londonez Millenium.

Iuri Shvets a declarat: "A baut un ceai care nu a fost preparat in fata lui. Il chinuia foarte tare faptul ca si-a dat seama de esecul lui ca profesionist".

"Spunea mereu, ' Intotdeauna imi depistez dusmanul de la mare distanta'. Dar in acest caz anume, cand a fost vorba de propria lui viata, n-a reusit."

Dl Shvets, care a fost audiat de Scotland Yard, a mai declarat ca detectivii britanici care ancheteaza moartea lui Litvinenko au acum dosarul intocmit de acesta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.