Viitorul nu mai suna bine

Liderii europeni au serioase motive de ingrijorare. Potrivit ultimului raport al Organizarea de Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) pentru Cercetare si Dezvoltare (R & D), dat publicitatii aceasta saptamana, Europa se afla in coada cursei tehnologice.

Potrivit raportului la nivel global, sumele alocate de guverne dezvoltarii de noi tehnologii au crescut iar trendul este imbucurator. Exista totusi mari discrepante intre continente. In topul cursei tehnologice se afla ca si in cazul raportului anterior SUA. Pe locul al doilea s-a pozitionat de aceasta data China care a devansat prin sumele alocate acestui domeniu Japonia. In ceea ce priveste Europa, desi sumele alocate cercetarii tehnologice au crescut de la data penultimului raport tutusi distanta fata de ceialalti parteneri din OECD si mai ales fata de Statele Unite tinde sa se mareasca. Ingrijorator pentru europeni trebuie sa fie faptul ca tari precum India si Brazilia tind si ele sa aloce sume mult mai importante acestor domenii. Aceasta ar insemna nu doar inceputul unei dependente tehnologice a continetului european de alte zone aflate in plina dezvoltare dar si un exod al creierelor de pe vechiul continent spre centre de cercetare aflate in alte regiuni ale globului.

Consecinta cea mai probabila ar fi caderea economiilor europene intr-o faza de recesiune si retrogradarea continetului intr-o panta a subdezvoltarii, pe masura ce alte regiuni o vor depasi tehnologic si economic.
Din nefericire pierderea cursei tehnologice nu este singura cu care liderii europeni se confrunta. Astfel nu doar in comparatie cu Statele Unite ale Americii dar mai ales cu China, India si Brazilia, Europa cunoaste in ultimele decenii un trend accelerat de imbatranire a populatiei, aceasta determinand reducerea considerabila a fortei de munca sub capacitatile economiilor europene generand in lant, criza sistemelor de asigurari sociale si pensii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.