Anul acesta s-au implinit 66 de ani de la ocuparea de catre URSS a teritoriilor rasaritene romanesti in urma pactului Stalin-Hitler. Evenimentul nu a fost comemorat oficial de catre autoritati. Nici aniversarea a 88 de ani de la Ziua Unirii Bucovinei cu tara nu pare sa starneasca interes in sferele politicii de pe Dambovita.
Doar primaria Municipiului Radauti va marca, azi, momentul istoric prin cateva evenimente culturale si simpozionul "28 noiembrie 1918 - Unirea Bucovinei cu Romania", organizat impreuna cu Muzeul Etnografic "Samuil si Eugenia Ionet", Galeria de Arta si Casa Culturii din Radauti, Consiliul Judetean si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Suceava, Societatea pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina si Forumul German. In schimb, dincolo de granita actuala, autoritatile Ucrainei vor monitoriza cu atentie evenimentele care se vor derula in regiunea romaneasca, ne transmit surse din Bucovina si Maramuresul istoric.

La 15/28 noiembrie 1918, intr-o joi, Congresul General al Bucovinei reunit in sala sinodala din Cernauti a palatului metropolitan (foto) oficia declaratia de Unire a Bucovinei cu tara, dupa ce, la 27 martie acelasi an Sfatul Tarii de la Chisinau proclamase Actul Unirii. Declaratia afirma, printre altele, "ca fiii acestei tari, umar la umar cu fratii lor din Moldova si sub conducerea acelorasi domnitori au aparat de-a lungul secolelor fiinta neamului lor impotriva tuturor incalcarilor din afara si a cotropirei pagane; ca in 1774 prin viclesug Bucovina a fost smulsa din trupul Moldovei si cu de-a sila alipita coroanei habsburgilor", ca bucovineni "aveau sa indure micsorarea drepturilor mostenite, isgonirea limbei lor din viata publica, din scoala si chiar din biserica"; "dara ca cu toate acestea bucovinenii n-au pierdut nadejdea ca ceasul mantuirii, asteptat cu atata dor si suferinta va sosi, si ca mostenirea lor strabuna, taiata prin granite nelegiuite, se va reintregi prin realipirea Bucovinei la Moldova lui Stefan, si ca au nutrit vecinic credinta ca marele vis al neamului se va infaptui prin Unirea tuturor tarilor romane dintre Nistru si Tisa intr-un stat national unitar".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.