Fostul spion rus, Aleksandr Litvinenko, a murit in noaptea de joi spre vineri la spitalul din Londra, unde a fost internat in urma cu doua saptamani, cu simptome de otravire. Cu doar cateva ore inainte, medicii revenisera asupra versiunii initiale, stergand de pe lista substantelor suspecte thaliu, inlocuit ieri cu poloniu.

A fost respins si scenariul iradierii, reactualizat ieri. Concluzia: nu se stie cauza decesului fotului ofiter KGB, un critic intransigent al regimului de la Kremlin si un dusman al presedintelui Vladimir Putin. Pe acesta din urma l-a si acuzat, de altfel, de moartea lui. A fost ultimul mesaj transmis de Litvinenko, unul venit parca din lumea de dincolo.

"Acum, in prag de moarte a venit momentul sa spun cateva lucruri celui care poarta responsabilitatea pentru starea mea actuala", a citit seful Fundatiei pentru libertati civile, Aleksandr Goldfarb, cuvantul lui Litvinenko pentru Vladimir Putin. "Poti face orice pentru a ma reduce la tacere ..., dar vuietul de protest din intreaga lume isi va rasuna in urechi tot restul vietii... Vei plati ... Ai demonstrat ca nu respecti viata, libertatea, orice alte valori ale civilizatiei... Nu meriti locul ocuapt, nu meriti increderea oamenilor ... Domnul sa te ierte pentru ce ai facut cu mine, cu Rusia, cu poporul ei"...

Sa fie asa? Aflat la Helsinki la discutii cu europenii, Putin a declarat ca acest caz "e folosit in scopuri politice". Dar nimeni nu a contestat acest lucru. Potrivit presei londeneze, inainte de a muri, Litvinenko a trimis la Foreing Office un dosar cu documente compromitatoare la adresa Moscovei. Inclusiv despre afacerea IUKOS. Pe de alta partea, autoritatile britanice vor primi de la coproprietarul firmei Group Menatep, Leonid Nevzlin, fost actionar IUKOS, stabilit acum in Israel, documente referitoare la crimele comise de conducerea de la Kremlin.

Se anunta vremuri grele pentru liderii rusi. Interesant este ca misteriosul Vladimir, principalul suspect, a fost gasit la Moscova, de unde, intr-un interviu pentru The Times, a declarat ca nu are nicio legatura cu moartea lui Litvinenko si ca este gata sa colaboreze cu anchetatorii londenezi. In acelasi timp, presa mosovita construieste ipoteze. Nu este exclusa nicio razbunare venita de la unii din oamenii de la Kremlin, dar nu neaparat din anturajul lui Putin. "Litvinenko a plecat din 1999. El nu putea sa reprezinte un pericol. De aceea a si fost lasat sa plece", au spus cei de la Kremlin. Dar cea mai vehiculata versiune este legata de Boris Berezovski, fostul oligarh, dusman declarat al presedintelui Putin. Sunt doua variante - fie o reglare de conturi intre oamenii lui Berezovski, el insusi fost agent KGB, fie Litvinenko a fost sacrificat pentru a se crea presiuni asupra lui Putin, grabindu-i sfarsitul politic. Ca intotdeauna, adevarul este undeva la mijloc, iar mandatul lui Putin este pe terminate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.