Au trecut deja doi ani de la Revolutia portocalie din Ucraina. Acum un an, in Piata independentei din Kiev au venit sa sarbatoreasca evenimentul peste 100.000 de oameni.

Ieri, pe Maidan aparusera trei corturi singuratice, reprezentand fortele politice participante la evenimentele din 2004: unul pentru blocul proprezidential "Ucraina noastra", altul pentru Blocul Iulia Timosenko (BIUT) si altul pentru Blocul Anatoli Kliciko. Doar atat, nimic mai mult. Din planul de festivitati prezentat acum o luna de autoritati s-a ales praful: toate concertele si adunarile populare au fost anulate.

Cine vrea sa vina pe Maidan, nicio problema! Oamenii s-au dus, totusi. Dar fara entuziasmul de alta data. Mai degraba din curiozitate. Oricum, daca vor intalni vreun politician, acela nu va fi Iulia Timosenko - "printesa portocalie" a fost ieri la Bruxelles, unde a declarat ca premierul Viktor Ianukovici blocheaza aderarea Ucrainei la Alianta Nord-Atlantica. Intr-un interviu acordat in ajun editiei ucrainene a cotidianului rus "Izvestia", Iulia Timosenko a declarat convinsa ca la primavara Partidul regional in frunte cu liderul lui, Ianukovici, "va fi luat pe sus si aruncat in strada din cladirea guvernului", iar actuala opozitie va reveni la putere. Dar pana atunci, actualii guvernanti par decisi sa repuna in circulatie canalul Dunare - Marea Neagra, de pe bratul Bistroe.

Dupa cum scria ieri publiatia Ekspert, lucrarile de adancire a caii de navigatie au fost reluate la inceputul lunii noiembrie in ritm alert. Aceasta deoarece in februarie ucrainenii vor sa reia navigatia. "Nu renuntam la Dunare !", titra autorul articolului, reluand vechea teza, potrivit careia "canalul ucrainean va distruge monopolul detinut de Romania asupra celui mai important tranzit fluvial de marfuri din Europa si va aduce in visteria puterii de la Kiev miliarde de dolari". Iar reactia furtunoasa a celor de la Bucuresti, continua ziaristul, "nu face decat sa confirme oportunitatea intesificarii lucrarilor de pe Bistroe". Intr-o justificare a punctului sau de vedere, jurnalistul nota, printre altele, ca "saptamana trecuta, al treilea partid politic ca pondere din Senatul Romaniei, Partidul Romania Mare, a propus denuntarea tratatului de baza" dintre Ucraina si Romania.

Un apel, estima publicatia citata, care "ar putea deveni pretext pentru un nou conflict legat de statutul fostelor teritorii romanesti - Bucovina de nord, sudul Basarabiei, Insula Serpilor si tinutul Hertei". Si pentru ca veni vorba de Insula Serpilor, presa de la Kieva anunta ca in 2007 se intentioneaza construirea, pe acest petec de uscat unde nu exista surse de apa, a unei unitati de reciclare a deseurilor. Fara comentarii!


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.