In Statele Unite electoratul voteaza marti in alegeri pentru cele doua camere ale Congresului, Camera Reprezentantilor si Senatul.

In joc de afla toate cele 435 de mandate ale Camera Reprezentantilor si o treime - 33 - din Senat, ambele camere fiind controlate de Republicani din 1994.
Cea mai costisitoare campanie electorala pentru Congres dusa vreodata in istoria Statelor Unite a fost dominata de tema razboiului din Irak. Economia si coruptia au reprezentat de asemenea subiecte majore.

In vizitele facute in ultima zi a campaniei in trei state din sudul Statelor Unite, presedintele Bush i-a acuzat din nou pe Democrati ca nu au o strategie pentru obtinerea victoriei in Irak si ca au de gand sa majoreze impozitele. La randul lor, reprezentantii Partidului Democrat au continuat sa atace ceea ce numesc politicile esuate ale administratiei in Irak.

In conditiile in care sondajele de opinie sugereaza ca avansul Democratilor se diminueaza, ambele parti au intreprins ample actiuni de mobilizare la vot a sustinatorilor lor.

Sute de mii de alegatori si-au exercitat deja dreptul la vot, gratie unui sistem care permite, in 35 de state si in districtul Columbia, votarea , in anumite cazuri, inainte de ziua scrutinului - fie la o masina de votat, fie prin vot postal.

Primele urne se inchid la ora 19 pe coasta de est (2 noaptea in Romania), iar ultimele pe coasta de vest in California, Oregon si Washington la ora 20 (6 dimineata in Romania). Hawaii incheie votarea la ora 18 (6 dimineata in Romania), iar Alaska incheie votarea la ora 20 (7 dimineata ora Romaniei).

Vot pentru guvernatori si in referendumuri

Tot pe 7 noiembrie sunt alesi guvernatorii a 36 de state, in conditiile in care, la nivel national, Republicanii detin la ora actuala 28 de mandate de guvernator, iar Democratii 22.

Concomitent, in 37 de state se desfasoara nu mai putin de 205 asa numite "initiative", adica referendumuri pe teme dintre cele mai diverse de la cresterea taxelor pe tutun sau interzicerea fumatului, pana la avort si cercetarile asupra celulelor stem.
In multe cazuri, aceste referendumuri ar putea constitui un factor important de mobilizare a alegatorilor, in conditiile in care prezenta la urne s-ar putea dovedi un factor crucial la actualele alegeri.
In opt state, alegatorii vor decide daca sunt de acord ca cu interzicerea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex.

Chestiunea a devenit una de interes in 2004, cand Massachusetts a legalizat prima astfel de casatorie. Dezbaterea a mobilizat atunci atunci o parte a electoratului republican. In 20 de state americane, casatoriile intre persoanele de acelasi sex sunt deja interzise.

In California, alegatorii sunt intrebati daca sunt de acord cu impunerea de taxe asupra marilor firme din domeniul petrolier pentru a putea fi astfel finantata cercetarea in documeniul surselor de energie alternative.

Chestiunea a devenit una ditre cele mai arzatoare in campania din California, in care s-au implicat si fostul presedintele Bill Clinton si fostul vicepresedinte Al Gore.

In fine, in Arizona, votatii vor fi intrebati daca sunt de acord cu o intiativa inedita: aceea de a incuraja prezenta la vot prin intermediul unui substantial premiu in bani.

Alegatorii ar urma sa decida, cu o majoritate simpla, daca un participant la vot ar putea castiga, o data la doi ani, asadar la fiecare alegeri, un milion de dolari.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.