La dineul inedit de la Lahti (Finlanda), cu ‘’Cei 25’’, presedintele rus a reusit sa faca fata liderilor europeni care i-au cerut sa se angajeze in respectarea principiilor de “transparenta, reciprocitate si de acces la piata’’ energetica, pentru a le fi asigurate substantialele livrari de hidrocarburi din Rusia.

‘’Rusia nu este impotriva principiilor inscrise in Carta energetica, dar anumite prevederi din acest document trebuie precizate’’, a declarat Vladimir Putin. Carta energiei a fost semnata de Rusia la mijlocul anilor ‘90 dar documentul nu a fost ratificat. Moscova sustine ca aceasta Carta in momentul de fata este invechita si nu corespunde intereselor Rusiei, ea fiind semnata intr-o perioada in care preturile la petrol si gaze erau mult mai mici decat in prezent. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a parut satisfacut de discutiie purtate asupra energiei, subliniind din nou ca va face astfel incat sa se evite ‘’suprapolitizarea si dramatizarea’’ acestui subiect.

‘’Nu trebuie sa lasam energia sa divizeze Rusia si Europa asa cum a facut-o comunismul in trecut’’, a afirmat seful executivului european. ‘’Din pacate, suntem ingrijorati, situatia se indreapta catre o posibila baide sange. Georgia doreste sa rezolve conflictul (cu republicile separatiste de pe teritoruiul sau) pe cale militara’’, a declarat Vladimir Putin, aruncand intreaga responsabilitate pentru actualele tensiuni dintre Moscova si Tbilisi asupra Georgiei.

Acuzatiile liderului de la Kremlin nu i-au socat insa pe liderii europeni. Prestatia presedintelui rus ‘’a fost in general mai moderata in raport cu altele din trecut’’, aprecia un diplomat european.

Premierul finlandez Matti Vanhanen, gazda dineului, a oferit putine detalii asupra atmosferei, apreciind ca in general discutiile au fost ‘’foarte bune si deschise’’. El a indicat ca a fost evocat cazul jurnalistei Anna Politkovskaia, ucisa recent la Moscova, si ca i s-a cerut presedintelui Putin ca ‘’responsabilii acestei teribile crime sa fie adusi in fata justitiei’’. "Mesajul-cheie al acestui summit este faptul ca eficienta economica si justitia sociala nu sunt in conflict", a declarat, intr-o conferinta de presa, premierul finlandez Matti Vanhanen, a carui tara detine in acest semestru presedintia Uniunii Europene


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.