Presat de SUA si UE, Teheranul a primit ieri, in mod deschis, sprijinul Moscovei - combustibil nuclear si promisiunea unei vizite din partea presedintelui Putin.

Vladimir Putin s-a declarat convins de faptul ca Iranul nu incearca sa construiasca o bomba si a adaugat, intr-o conferinta de presa sustinuta ieri, ca Rusia va continua cooperarea nucleara cu aceasta republica islamica. Declaratiile liderului de la Kremlin, care vin la numai o zi dupa ce George W. Bush isi exprimase speranta intr-o rezolvare pe cale diplomatica a crizei, au realimentat temerile privind o posibila confruntare pentru stoparea ambitiilor nucleare ale Teheranului.

Tema cooperarii nucleare dintre Moscova si Teheran va figura, cel mai probabil, pe agenda intilnirii dintre Bush si Putin, care va avea loc pe 24 februarie in capitala slovaca Bratislava. Liderul de la Casa Alba a precizat de altfel, joi, ca va folosi turneul sau in Europa pentru a gasi o strategie comuna de detensionare a crizei. Presedintele american a sugerat totodata ca o eventuala interventie militara va avea loc numai dupa ce problema va fi discutata in cadrul Consiliului de Securitate al ONU pentru posibile sanctiuni.

In vreme ce a aratat ca lasa loc pentru tratative, Bush a folosit totusi conferinta de presa pentru a reitera sprijinul SUA pentru Israel, in cazul unui atac iranian. Declaratia lui Bush vine la citeva saptamini dupa ce vicepresedintele Dick Cheney a apreciat ca Israelul ar putea lua problema in propriile miini, lansind atacuri preventive asupra obiectivelor nucleare iraniene.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.