Cu anuntul efectuarii unui test nuclear, Coreea de Nord nu a reusit numai sa starneasca o furtuna de critici si de declaratii de condamnare a unui astfel de gest.

China, aliatul traditional al Phenianului, spune ca testul are un efect negativ asupra relatiilor bilaterale, si cere Consiliului de Securitate sa actioneze, dupa cum s-a exprimat, "adecvat". Declaratiile au loc in conditiile in care Consiliul de Securitate al ONU, din care face parte si China, discuta un proiect de rezolutie privind impunerea unor eventuale sanctiuni financiare si comerciale. O frontiera comuna, o ideologie comuna, cea comunista - cel putin pe hartie - si o lunga istorie a legaturilor militare si economice.

Condamnare, dar nu actiune militara

In pofida tututor acestor elemente care definesc relatia dintre Chinei cu Coreea de Nord, in declaratia purtatorului de cuvant al Ministerului de Externe de la Beijing, Liu Jianchao, a fost vizibila nemultumirea.
"Republica Populara Democrata Coreeana a nesocotit pozitia comunitatii internationale si a efectuat un test nuclear. China se opune in mod ferm acestui lucru. Vom continua sa lucram la dezvoltarea unor relatii de buna vecinatate, dar speram ca aceasta relatie va avea la baza interesele comune ale celor doua tari, precum si mentinerea pacii si stabilitatii in Peninsula Coreeana si a Nord-estului Asiei in intregul sau, a spus purtatorul de cuvant al ministerului de externe de la Beijing", a spus Liu Jianchao.

China sustine de mult timp ca in ceea ce priveste programul nuclear nord-coreean, cea mai buna cale de abordare este cea a dialogului - si a jucat de altfel un rol esentiual in convorbirile multilaterale in care au mai fost implicate Coreea de Sud, Japonia, Rusia si Statele Unite. Purtatorul de cuvant al ministerului de externe chinez a reafirmat acum convingerea tarii sale ca reactia potrivita la gestul Coreii de Nord NU este actiunea militara punitiva.

"Nu avem de ce sa negam ca testul nuclear efectuat de Coreea de Nord are un impact negativ asupra relatiilor noastre cu aceasta tara", a adaugat Liu Jianchao.

Ce efect ar putea avea declaratiile chineze asupra Coreii de Nord?

In opinia unora, China este singura tara care inca mai are capacitatea de a influenta regimul de la Phenian.
Dr Kerry Brown, de la Institutul Regal de Afaceri Internationale din Londra, crede insa ca ideea unei relatii speciale ar trebui reexaminata.

"Cred ca partial consensul implicit care exista asupra relatiei speciale e ca ea e valabila atata timp cat Coreea de Nord nu se doteaza cu o arma nucleara si bineinteles daca e adevarat ca acest lucru s-a intimplat, atunci aceasta schimba relatia, in opinia mea, foarte semnificativ", spune politologul britanic. Decizia Coreii de Nord de a efectua un test nuclear poate fi vazut ca un gest de sfidare la fel de mult la adresa Chinei ca a restului comunitatii internatioanale. Dar, atata timp cat Beijingul continua sa aiba o anumita infleunta asupra Coreii de Nord, fara indoiala ca va recurge la ea.

Daca regimul de la Phenian este supus unor sanctiuni internationale, numarul refugiatilor nord-correni care trec granita in China ar putea creste, ceea ce ar submina atat stabilitatea de ambele parti ale frontierei. Si ultimul lucru pe care China il doreste este ca o Coreea de Nord instabila sa mearga si mai departe si sa dezvolte capacitatea de a folosi o arma nucleara.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.