Uniunea Europeana a decis sa reglementeze micul trafic de frontiera cu tarile vecine, inlesnind accesul cetatenilor care locuiesc in aceste tari in apropierea frontierei externe a UE. Consiliul de Ministri de justitie si afaceri externe a autorizat statele membre sa mentina sau sa incheie acorduri bilaterale cu statele vecine pentru aplicarea acestui regim.

Potrivit directivei adoptate de consiliu, noul regim va face ca frontierele sa nu constituie o bariera pentru schimburile comerciale, sociale sau culturale cu vecinii. Regimul constituie o derogare de la regulile care privesc trecerea frontierei externe care sunt incluse in Codul Frontierelor Schengen.

Permis valabil intre unul si cinci ani

Permisul de mic trafic de frontiera va fi valabil pe minimum un an si maximum cinci ani. El trebuie sa contina fotografia posesorului si sa contina date de identificare (nume, prenume, data nasterii, cetatenie si loc de resedinta). Permisul trebuie sa mentioneze faptul ca posesorul nu are dreptul sa se indeparteze de zona de frontiera si ca orice incalcare a regimului va fi pedepsita conform legislatiei.

Romania, care dupa Polonia are cea mai lunga frontiera externa de uscat a Uniunii Europene, se invecineaza cu trei state ne-membre: Republica Moldova, Ucraina si Serbia.

In cele trei state, in zona de frontiera cu Romania, locuiesc numerosi etnici romani, care adeseori au rude de cealalta parte a frontierei, iar multi altii au relatii economice transfrontaliere sau invata in Romania.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.