Lacunele sistemului de acordare a vizelor turistice au stimulat traficul de fiinte umane, permitand invadarea spatiului Schengen de catre muncitorii ilegali si prostituate * Opozitia cere demisia ministrului de Externe Joschka Fischer, care isi asuma "intreaga raspundere" pentru erorile colaboratorilor sai

Viata politica germana este zguduita de cateva saptamani de un scandal al vizelor, cu implicatii la nivel inalt, opozitia de dreapta cerand capul ministrului de Externe Joschka Fischer, la ora actuala, probabil, politicianul cel mai popular din tara. Concret, Ministerul Afacerilor Externe este invinuit ca, in urma usurintei cu care au fost acordate vizele turistice pentru Germania, au putut patrunde in spatiul Schengen sute de mii de persoane care nu aveau dreptul, in special din Ucraina - mafioti, muncitori clandestini, prostituate - lacunele existente permitand traficul pe scara larga de fiinte umane.

La originea scandalului se afla asa-numita "directiva Volmer", dupa numele fostului secretar de stat Ludger Volmer, care a fost nevoit sa demisioneze, la sfarsitul saptamanii trecute, din functia de purtator de cuvant pentru politica externa al grupului parlamentar al Verzilor, partid din care face parte si Fischer. Potrivit acestei directive, aplicata cu incepere din 2000, ori de cate ori exista un dubiu asupra justificarii cererilor de viza, prioritate avea principiul libertatii de calatorie. Principiu care nu poate fi contestat, numai ca acest criteriu a dat nastere unui business extrem de profitabil, cu implicarea unor retele mafiote, care au platit unor someri germani sume de bani pentru a-si lua angajamentul scris, fara de care viza nu putea fi acordata, ca vor sustine din punct de vedere material pe solicitantii vizelor.

Autoritatile germane nu s-au preocupat insa sa verifice daca respectivele persoane au realmente posibilitatile financiare de a-si indeplini angajamentul, devenit, astfel, un simplu act formal. Rezultatul a fost ca oficiul consular al ambasadei germane de la Kiev a fost literalmente sufocat de aproape 300.000 de cereri de viza din partea unor cetateni ucraineni, care motivau sa vor sa viziteze catedrala din Koln si alte frumuseti turistice ale Germaniei. In realitate, majoritatea au inceput sa lucreze "la negru", in vreme ce un numar important de femei au intrat pe piata prostitutiei. Intre timp, procedurile de acordare a vizei au fost inasprite, dar raul fusese facut, in prezent dedesubturile intregii afaceri facand obiectul anchetei unei comisii parlamentare. Venind acum, pentru prima oara de la declansarea scandalului, in fata presei, Joschka Fischer si-a asumat "intreaga raspundere politica pentru eventualele erori" ale colaboratorilor sai, declarand, in acelasi timp, ca "este gata sa raspunda la intrebarile comisiei de ancheta in cel mai scurt rastimp posibil".

Totodata, ministrul de Externe a contraatacat, afirmand ca lipsurile constatate in domeniul vizelor isi au originea inca de pe timpul guvernului conservator al lui Helmut Kohl, si nu odata cu venirea la putere a actualei coalitii dintre social-democrati si Verzi. Presa germana nu se lasa insa convinsa de asemenea explicatii, apreciindu-le ca "neconvingatoare". Mergand si mai departe, opozitia crestin-democrata cere demisia lui Fischer, dar cancelarul Gerhard Schroeder a declarat categoric ca ministrul de Externe are intregul sau sprijin.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.