Ofiterii libanezi suspecteaza Siria de comandarea asasinarii lui Rafic Hariri * In Liban se afla dislocati 15.000 de militari sirieni

Toate fortele militare ale Libanului au fost mobilizate ieri dimineata si plasate in stare de alerta maxima, la o zi dupa ce unul din liderii politici de Opozitie din Liban, Rafic Hariri, a fost asasinat, transmite BBC. Fortele armate libaneze au precizat ca "a fost ordonata mobilizarea generala a tuturor unitatilor Armatei, si militarii au fost plasati in stare de alerta maxima, cu scopul asigurarii stabilitatii tarii".

"Capacitatea de lupta a Armatei Libanului se afla la cel mai inalt nivel, iar Armata a luat masuri preventive in diferite regiuni ale tarii", printre care crearea de patrule stradale si organizarea de puncte de control, se mentioneaza in comunicatul dat publicitatii de Armata Libanului. Agentiile americane de presa comenteaza ca aceasta masura creste temerile privind posibilitatea declansarii unor violente in Liban in contextul in care aceasta tara a fost sfasiata de razboi civil intre 1975-1990 si in contextul in care in Liban stationeaza aproape 15.000 de militari sirieni.

Rafic Hariri, unul din cei mai bogati oameni din Orient si unul din libanezii care au reusit sa indeparteze intr-o oarecare masura aceasta tara de influenta Siriei vecine, a fost lichidat luni, intr-un atentat cu bomba comis la Beirut. Fost premier al Libiei, Rafic Hariri era un lider marcant al Opozitiei libaneze care critica pozitia foarte concesiva adoptata de actuala conducere de la Beirut fata de Siria. Rafic Hariri a condus in doua randuri Guvernul Libanului, si de fiecare data a facut eforturi pentru a indeparta aceasta tara de influenta uriasa a Siriei, presand si pentru retragerea Armatei siriene din Liban. Rafic Hariri a fost nevoit sa renunte la conducerea tarii dupa dispute dure cu Siria, iar Adminstratia care i-a urmat la putere in Liban, condusa de actualul presedinte Emile Lahoud, este considerata o marioneta a Siriei. Cu acceptul Guvernului de la Beirut, Siria pastreaza inca un contingent de 15.000 de militari sirieni in Liban, spre nemultumirea populatiei libaneze.

Siria, acuzata de lichidarea lui Hariri

Aliatii lui Rafic Hariri din Opozitia libaneza au acuzat ieri atat conducerea Libanului cat si regimul de la Damasc de implicare in asasinarea politicianului libanez. Vorbind in numele Opozitiei libaneze, Bassem al-Sabaa, aliat al lui Rafic Hariri in cadrul Parlamentului de la Beirut, a solicitat comunitatii internationale sa lanseze o investigatie pentru descoperirea asasinilor lui Hariri. Reprezentantul Opozitiei libaneze a cerut de asemenea ca actualul Guvern al Libanului sa-si prezinte demisia, iar Siria sa-si retraga trupele din Liban pana in luna mai.

Un alt reprezentant al Opozitiei libaneze, fostul ministru Marwan Hamade, a acuzat deschis Siria ca a comandat atacul. "Este o crima abominabila, iar responsabilitatile sunt cunoscute: ele pornesc de la Damasc, trec prin palatul prezidential din Beirut, prin Guvernul si serviciile de securitate libaneze. Este tot ce pot spune", a sustinut Hamade, citat de Mediafax.

De asemenea, unii ofiteri din Armata Libanului au acuzat si ei Siria de comandarea acestui asasinat. Printre acestia s-a numarat si fostul comandant al Armatei Libanului, generalul Michel Aoun, care a declarat ca "nimic nu misca in Siria fara stirea sirienilor", relateaza agentiile americane de presa.

Ideea implicarii Siriei in atentat a fost sustinuta si de mass-media britanice si spaniole de ieri, care au sugerat ca serviciile secrete siriene sunt principalele suspectate de executarea atentatului.

SUA pregatesc o replica Siriei

Si autoritatile de la Washington au sugerat ca Siria poarta responsabilitatea pentru asasinarea fostului premier libanez Rafic Hariri si au anuntat ca vor cere Consiliului de Securitate al ONU sa condamne dominatia Siriei asupra Libanului, potrivit editiei electronice de ieri a ziarului New York Times, preluata de Mediafax. Mai multi oficiali americani si europeni au declarat ca Administratia condusa de George W. Bush ia in considerare posibilitatea inaspririi sanctiunilor impuse Siriei in luna mai, cand Washingtonul a acuzat Guvernul sirian ca nu a anihilat gruparile militante care actioneaza impotriva Israelului si linia de aprovizionare pentru insurgentii din Irak.

"Condamnam acest atac brutal cu cea mai mare fermitate", a precizat Scott McClellan, purtatorul de cuvant al Casei Albe despre asasinarea lui Hariri.

Oficialii americani la care se refera New York Times au declarat ca lichidarea lui Hariri reprezinta o amenintare din doua motive. Primul se refera la faptul ca atentatul a generat temerea declansarii unui nou razboi civil in Liban, iar cel de-al doilea este legat de nemultumirea Statelor Unite fata de rolul jucat de Siria in Orientul Mijlociu. Purtatorul de cuvant al Casei Albe si alti responsabili americani au declarat insa ca nu detin probe concrete care sa demonstreze implicarea Siriei in uciderea lui Hariri. "Intentionam sa dam o replica atacului Siriei. Desi nu exista nici o proba care sa implice Siria, aceasta tara, inentionat sau nu, a permis destabilizarea Libanului", a afirmat sub acoperirea anonimatului un important oficial din cadrul Departamentului american de Stat citat de New York Times.

Miscari anti-siriene in Beirut

Ieri, la o zi dupa lichidarea lui Rafic Hariri, grupuri apropiate Opozitiei libaneze care il sustinea pe Hariri au atacat birourile din Beirut ale partidului sirian Baath si au incercat sa le incendieze, transmite BBC.

Funeraliile lui Rafic Hariri au fost programate pentru astazi, la Moscheea Mohammad al-Amin, din centrul Beirutului. Familia lui Hariri si-a exprimat dorinta ca reprezentantii Puterii de la Beirut, condusa de presedintele Emile Lahoud, sa nu participe la ceremonie. Presedintele libanez pro-sirian Emile Lahoude a fost rivalul politic permanent al lui Rafic Hariri. Autoritatile libaneze au decretat ieri trei zile de doliu national si funeralii nationale pentru Rafic Hariri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.