“Presa nu reda integral cuvintele primului ministru Gyurcsany Ferenc”, a declarat unul dintre participantii la mitingurile de protest de vineri si de sambata seara de la Budapesta.

"Este adevarat faptul ca in presa se spune ca premierul a mintit, dar nicaieri nu s-a scris despre faptul ca acesta a declarat ca ii va "pregati" pe directorii celor mai importante ziare si pe jurnalistii cei mai influenti din Ungaria, pentru a scrie ceea ce "trebuie". Si cum poate fi catalogata drept libera acea presa care ii numeste pe cei aflati aici in piata drept "ciurucuri ale societatii", in conditiile in care aici sunt foarte multi intelectuali, oameni cu studii superioare, studenti, tineri, eu insumi fiind profesor si am patru copii", a continuat, retoric, protestatarul.

Aceeasi parere este impartasita si de catre jurnalistii aflati in Piata Kossuth Lajos, pentru a-si face meseria, pentru a putea informa opinia publica cu privire la cursul evenimentelor. Potrivit celor declarate sambata de catre unul dintre acesti jurnalisti, care a confirmat faptul ca premierul ungar Ferenc Gyurcsany a afirmat ca "ziaristii buni sunt cei care scriu "de bine" despre el si despre Guvernul sau", dupa toate probabilitatile, "acesta este motivul" pentru care cei de la postul public de televiziune publica (MTV), favorabil premierului Gyurcsany, nu i-au lasat pe protestatari sa-si citeasca un comunicat "catre popor" si din aceasta cauza au izbucnit violentele. Si tot din acest motiv, a opinat el, "MTV nu a fost si nu este prezenta in Piata Kossuth".

In jur de 30.000 de persoane au protestat pasnic, in Piata Kossuth

La Budapesta a avut loc cea mai mare demonstratie din ultima saptamana, in care a fost ceruta demisia premierului Ungariei, Ferenc Gyurcany, care a recunoscut ca a mintit electoratul in campania electorala cu privire la starea economiei. In jur de 30.000 de persoane au protestat pasnic, sambata seara, in Piata Kossuth Lajos, din spatele cladirii Parlamentului de la Budapesta.

Vremea insorita i-a indemnat pe tot mai multi budapestani, si nu numai, sa ajunga in Piata Kossuth, in vederea mitingului de protest programat pentru sambata seara, acestia fiind "dotati" cu drapele ungare, cu diferite lozinci, iar unele tinere au folosit pentru a-si impleti parul, panglici tricolore, in culorile drapelului ungar, rosu - alb - verde. Fapt oarecum surprinzator, dupa "modelul romanesc" de la Revolutia din decembrie 1989, unii dintre manifestanti aveau drapele nationale ungare la care stema fusese decupata.

Cei aflati in piata erau tot mai multi, numarul lor fiind din ce in ce mai mare, politistii aflati in dispozitiv, apreciind la orele 19.00, ca numarul celor din Piata se apropie de 30.00. De cealalta parte a "baricadei" se aflau un mare numar de forte de ordine, pregatite sa intre in actiune la nevoie, "la vedere" aflandu-se doar lantul de scutieri aflati in "zona neutra" dintre cladirea parlamentului si manifestanti. La fel ca in seara precedenta, pe podiumul improvizat din spatele cladirii parlamentului au urcat numerosi vorbitori, leit-motivul discursurilor acestora, ca si principala scandare a manifestantilor fiind solicitarea demisiei premierului Gyurcsany Ferenc.

Intre cei care au urcat pe podium pentru a se adresa manifestantilor s-a aflat si episcopul de Piatra Craiului, Tokes Laszlo, care le-a spus intre altele protestatarilor ca "nu este suficient sa darami zidurile inchisorilor, ci trebuie sa darami si minciuna care se afla in spatele acestora". Manifestanti aflati in piata au afirmat pentru corespondentul Rompres ca au venit acolo spontan si benevol, fara a fi indemnati de vreunul dintre partidele de opozitie, suparati fiind si de faptul ca acum, la 50 de ani de la Revolutie, a fost reinstalat un monument sovietic care este pazit zi si noapte, pentru a nu fi distrus

. La fel a spus si unul dintre capii organizatorilor, care s-a recomandat cu porecla sub care spunea ca este cunoscut in toata Budapesta, aceea de "Satu" (Menghina). Acesta a mai spus ca manifestarile de protest vor fi incununate de succes pentru ca, a afirmat el, "suntem decisi sa ramanem aici atata timp cat va fi nevoie. Iar succesul ne va fi usurat si de faptul ca opinia publica internationala condamna declaratiile lui Gyurcsany Ferenc". El a mai spus ca in Piata Kossuth nu vor mai fi incidente, deoarece organizatorii le-au cerut acest lucru grupurilor de suporteri ai echipelor de fotbal budapestane, in primul rand celor ai echipei Ferencvaros, prota-gonisti ai violentelor de la inceputul saptamanii care a trecut.

"Le-am spus sa se bata, sa faca ce vor in incinta sau in apropierea stadioanelor echipelor ale caror suporteri sunt, dar nu in zona Parlamentului, lucru pe care liderii lor s-au angajat sa il respecte", a mai spus "Satu". Atmosfera a fost la fel de destinsa ca si in seara precedenta, amintind pe undeva de evenimentele derulate in anul 1990 in Piata Universitatii din Bucuresti.

Episcopul Laszlo Tokes a venit la Budapesta pentru a fi alaturi de manifestanti

Intre persoanele care au urcat sambata pe podiumul improvizat din Piata Kossuth din Budapesta pentru a li se adresa protestatarilor s-a aflat si episcopul reformat de Piatra Craiului Laszlo Tokes. La coborarea de la tribuna improvizata, episcopul reformat de Piatra Craiului a facut unele declaratii. "Am venit aici din initiativa proprie, simtind ca politicienii i-au lasat singuri in strada pe protestatari. Am simtit in adancul sufletului meu ca poate oamenii sunt dezorientati, nu stiu cum sa se organizeze, in ce directie sa se indrepte, cum sa fie uniti, avand nevoie de ajutor in acest sens, pentru ca demonstratia de strada sa capete amploare, sa capete forma si forta politica", a precizat Laszlo Tokes.

Adresandu-li-se manifestantilor din Piata Kossuth, episcopul Tokes le-a spus ca "Iisus Hristos elibereaza nu numai din inchisori sau din lagare de concentrare, ci si de delicte. Aceasta expresie a avut o semnificatie mai adanca, deoarece comunismul a fost o dictatura construita pe minciuni si delicte." El a insistat asupra faptului ca nu este suficient sa darami peretii inchisorilor, asa cum a fost daramat de exemplu si Zidul Berlinului, ci este nevoie ca si regimurilor bazate pe minciuna, aflate dincolo de aceste ziduri, sa le fie pus capat, fiind necesara o curatenie generala.

"De fapt si in Romania vedem in prezent acest lucru, cel mai elocvent exemplu fiind scandalul creat in cazul CNSAS- ului, scandal care dovedeste ca trecutul nu poate fi ascuns pur si simplu sub covor. Nu se poate, deoarece aidoma apei de izvor, si trecutul va iesi odata si odata la suprafata, la lumina zilei", a adaugat Laszlo Tokes.

In ceea ce priveste manifestatiile din Piata Kossuth, episcopul Tokes le-a comparat cu manifestatiile din 1990 care au avut loc in Piata Universitatii din Bucuresti, exprimandu-si speranta ca manifestatiile de la Budapesta vor avea acelasi final ca si cele de la Bucuresti, care s-au incheiat, din cate se stie, cu demisia primului ministru roman de la acea vreme, Petre Roman. "In opinia mea, manifestatiile de la Budapesta nu mai sunt neaparat problema FIDESZ (Federatia Tinerilor Democrati, principalul partid de opozitie din Ungaria, n.red.) sau MSZP (Partidul Socialist Ungar, aflat la guvernare), ci sunt o adevarata problema nationala.

Partidul poate sa fie de dreapta sau poate sa fie de stanga, dar nu se poate lipsi de increderea poporului sau. Iar daca face acest lucru, va fi sanctionat de cetateni, care se vor simti jigniti, atinsi in demnitatea lor. Iar comunismul, trebuie spus acest lucru, a tavalit in noroi demnitatea oamenilor, in fiecare tara facand-o intr-un mod specific. De pilda, Ceausescu a dorit sa faca o "Romanie Mare", in vreme ce MSZP, comunistii de la Budapesta, nu respecta nici macar o "Ungarie Mica" , la care ar renunta pentru a-si rezolva interesele", a adaugat Laszlo Tokes.

La final, episcopul reformat a opinat ca, daca poporul ungar va fi consecvent si isi va continua aceste manifestari de protest, premierul Gyurcsany Ferenc nu va mai avea incotro si va trebui sa demisioneze. "Nu pot insa spune daca aceasta va fi sau nu o victorie a manifestantilor, deoarece, asa dupa cum a mintit si pana acum, premierul Gyurcsany minte si acum.

De pilda, afirma ca este puternic si conduce Guvernul pe baza Constitutiei, chiar daca, de fapt, legitimitatea lui a scazut la cote forte mici. Si, cu toate acestea, minte spunand ca totul este bine si multumeste populatiei pentru acest lucru. In aceste zile Puterea sustine ca este tare si lucrurile merg spre bine, insa cred ca atat in MSZP, partidul lui Gyurcsany Ferenc si, de altfel in intreaga coalitie aflata la guvernare, exista mari disensiuni", a conchis Episcopul Laszlo Tokes.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.