O mina de romani adunati pe terasa „La Motoare”, citiva bulgari strinsi intr-un bar din Sofia si doi jurnalisti BBC intr-o cafenea din Bruxelles au stat miercuri seara la o sueta in direct pe tema integrarii in Uniunea Europeana.

Cu o zi inaintea deciziei de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, BBC World Service a organizat o emisiune in direct transmisa din Romania, Bulgaria si Belgia. Jurnalistii BBC au chemat la microfon doua grupuri, unul de romani, celalalt de bulgari, formate din oameni de diverse specialitati, de la economisti, specialisti in marketing si jurnalisti pina la fermieri care au trebuit sa puna intrebari si sa raspunda la intrebari pe tema extinderii Uniunii Europene.

On air

Miercuri ora 20.00, intr-un separeu din terasa "La Motoare" , reprezentantii BBC la Bucuresti fac ultimele pregatiri pentru transmisiunea in direct. Participantii strinsi in jurul unei mese rotunde sint putin incordati, iar camera de filmat a televiziunii publice nu-i ajuta sa scape de trac. In citeva minute, de la Bruxelles se aude vocea moderatorului britanic, Richard Bowen, care da startul "maratonului" de doua ore. Intrebarile, putin prea tehnice la inceput, nu-si gasesc initial raspunsuri argumentate, ceea ce-i nemultumeste pe britanci, care incep sa devina iscoditori: "Credeti ca sinteti cu adevarat pregatiti sa intrati in Uniunea Europeana?". Bucurestiul si Sofia raspund pozitiv la unison. Pun la indoiala citeva sectoare, cum ar fi justitia, agricultura sau finantele in Romania, economia si migratia in Bulgaria, dar per total se vad europeni in toata regula si nu accepta contraargumente.

Nationalism la bere

Pentru ca show-ul radio sa fie mai dinamic, jurnalistii au citit e-mailuri primite de la ascultatori, au preluat telefoane in direct, iar actorii principali, bulgarii si romanii, comentau pe marginea subiectelor aduse in discutie. Spiritele s-au incins la interventia unui ascultator din Birmingham, care sustinea sus si tare ca romanii nu sint pregatiti pentru o viata in UE, pentru ca sint foarte diferiti din punct de vedere cultural fata de cetatenii Uniunii si, chipurile, ca nu vorbesc limba engleza.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.