Primul ministru britanic Tony Blair a criticat, intr-un document intitulat "O alianta mondiala pentru niste valori mondiale" dat publicitatii ieri, ceea ce el numeste "folia" sentimentului antiamerican in randul unor oameni politici europeni. In acest document, care are la baza trei discursuri ale sale pronuntate anul acesta si publicate de grupul de reflectie Foreign Policy Centre, a sintetizat viziunea si prioritatile sale in domeniul relatiilor internationale, Tony Blair a observat "tendinta, evidenta, spre un sentiment antiamerican in unele sectoare ale politicii europene", despre care afirma ca este "o folie, comparata cu interesele pe termen lung ale lumii in care credem".

"Pericolul in ceea ce priveste America de astazi nu este acela ca aceasta este prea implicata. Pericolul este ca ea sa decida sa renunte la puntea (cu Europa) si sa se dezangajeze", a afirmat premierul britanic in sinteza sa de politica externa. "Noi avem nevoie ca (SUA) sa fie implicate. Avem nevoie ca (SUA) sa fie angajate. Realitatea este ca niciuna dintre problemele noastre presante nu poate fi rezolvata sau nici macar abordata" fara SUA, a continuat Blair. Totodata, Primul ministru al Marii Britanii, care de mai multe luni a facut obiectul unor critici severe din cauza identitatii punctelor sale de vedere cu cele ale Administratiei de la Washington, recunoaste limitele abordarii americane si indeamna la o "renastere" a strategiei "razboiului global impotriva terorismului" promovate de presedintele SUA, George W. Bush.

"Situatia cu care ne confruntam este efectiv un razboi, dar un fel de razboi absolut neconventional", care nu poate fi castigat prin metode conventionale, a estimat Blair, in opinia caruia "batalia impotriva extremismului mondial" nu va fi castigata atat timp cat nu va fi castigata o scala a valorilor pe masura fortei. "Pentru a face acest lucru - continua seful Guvernului de la Londra - va trebui sa schimbam radical obiectivul politicii noastre. Va trebui sa ne reangajam spre o renastere totala a strategiei noastre pentru a-i invinge pe cei care ne ameninta".

In incercarea de a realiza o reconciliere intre europeni si americani, Tony Blair a cheamat la elaborarea unei "aliante a moderatiei, care sa traseze un viitor in care musulmanii, evreii, crestinii, arabii si Occidentul, natiunile bogate si cele in curs de dezvoltare sa poata progresa in pace si in armonie unii cu ceilalti". Premierul britanic, care ar urma sa paraseasca acest post in circa un an, vede "un mare pericol" in eventualitatea ca lumea sa se imparta in "duri" si "moderati", afirmand in conti-nuare, ca "durii’ ii urmaresc pe teroristi; "moderatii" fac campanie impotriva saraciei", o astfel de separare fiind considerata periculoasa deoarece "interdepedenta face ca aceste probleme sa fie interdependente".

Tony Blair justifica inca o data interventia militara in Irak, dar recunoaste faptul ca "au fost comise unele erori". El recunoaste de asemenea faptul ca absenta unor progrese in procesul de pace israeliano-palestinian ramane "o autentica - poate - sursa de manie in lumea araba si musulmana", adaugand ca acest obiectiv va reprezenta pentru el "o prioritate absoluta" pana in momentul parasirii functiei actuale si subliniind necesitatea de a se actiona "fara incetare, viguros", in vederea unui guvern palestinian viabil. "Nimic nu este mai important pentru succesul politicii noastre externe", a concluzionat premierul britanic.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.