Opozitia afirma ca raportul submineaza argumentele administratiei Bush pentru campania din Irak

Un raport al Senatului Statelor Unite arata ca nu exista dovezi ca intre regimul Saddam Hussein si gruparea al-Qaeda ar fi existat vreo legatura inaintea declansarii razboiului din Irak.

Presedintele Bush si oficiali ai administratiei sale au vorbit, in mod repetat, despre o astfel de legatura, folosindu-se de acest argument pentru a justifica invazia Irakului si inlaturarea de la putere a lui Saddam Hussein.

Lideri ai Partidului Democrat, de opozitie, il acuza acum pe presedintele Bush ca ar fi manipulat opinia publica. Printre critici se numara si Carl Levin, membru al Comisiei pentru securitate.

"Evaluarile corecte facute inainte de razboi nu au impiedicat administratia Bush sa faca numeroase declaratii false si care au indus in eroare publicul, incercand sa faca o legatura intre Saddam Hussein si al-Qaeda", a declarat Carl Levin.

"Presedintele si alti oficiali din administratie nu au spus tocmai ceea ce comunitatea serviciilor secrete afirma in legatura cu acest subiect crucial, pentru ca altfel si-ar fi subminat marsul spre razboi si si-ar fi demontat propriul argument pentru atacarea Irakului", a adaugat senatorul democrat.

George Bush a fost intrebat de ziaristi, in timp ce se afla la bordul aeronavei prezidentiale Air Force One, cum comenteaza acuzatiile care i se aduc si concluziile raportului - faptul ca Saddam Hussein nu s-a aflat in spatele atacurilor de la 11 septembrie.
"Inteleg aceasta ingrijorare, pentru ca intr-adevar el nu a ordonat atacurile. Insa inamicul considera Irakul ca facand parte din acest razboi cu terorismul. Osama bin Laden a numit Irakul ca fiind un element central in razboiul impotriva terorismului", a declarat presedintele Bush.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.