La cinci ani dupa atacurile de la 11 septembrie, cel care a inspirat atentatele de la New York si Washington, Osama Ben Laden, este de negasit, in timp ce creierul prezumtiv al atentatelor, Khaled Sheikh Mohammed, si alti 13 inalti responsabili ai Al-Qaida, detinuti de CIA, au fost transferati la Guantanamo pentru a fi judecati de o comisie mi-litara. Washingtonul a promis o recompensa de 27 de milioane de dolari pentru capturarea celui despre care presedintele american George W. Bush a afirmat ca doreste sa fie prins "viu sau mort".

Luna trecuta, li-derul de la Casa Alba a afirmat ca prinderea lui Osama este doar o "chestiune de timp". Considerat drept "creierul" atacurilor de la 11 septembrie, seicul Khaled Mohammed a fost capturat in 2003 in Pakistan. Americanii au pus de asemenea mana pe Ramzi bin al-Shibh, considerat drept unul dintre trezorierii organizatiei Al-Qaida si finantator al atacurilor de la 11 septembrie 2001. El a fost arestat la Karachi, in Pakistan, in 2002. Abu Zubaida, considerat de Washington ca unul dintre liderii militari ai Al-Qaida, a fost la randul sau arestat in martie 2002 in Pakistan. Pana in prezent, singura persoana judecata in legatura cu atacurile de la 11 septembrie 2001 este francezul Zacarias Moussaoui, condamnat la inchisoare pe viata la data de 4 mai pentru complicitate la atentate. Francezul a pledat vinovat inainte de a retracta cele spuse si de a reveni la declaratiile sale dinainte de condamnare.

Intr-un mesaj audio difuzat la 23 mai, Bel Laden l-a disculpat pe Moussaoui de orice complicitate la atentate. Washingtonul sustine de asemenea ca a capturat sau ucis peste trei sferturi dintre liderii cunoscuti ai Al-Qaida. Considerat ca fiind unul dintre organizatorii atacurilor de la 11 septembrie, Mohammed Atef a fost de asemenea ucis in noiembrie 2001 in timpul unui bombardament ame-rican la sud de Kabul. Insa adjunctul lui Ben Laden, Ayman al-Zawahiri, care apare cu regularitate in inregistrari video difuzate de Al-Qaida, figureaza in continuare ca numarul doi pe lista FBI cu persoanele cel mai cautate. La fel, liderul talibanilor, Mollahul Omar, care l-a adapostit pe Ben Laden inainte de 11 septembrie, este in continuare cautat. SUA au promis o recompensa de 25 de milioane de dolari pentru capturarea acestuia.

Osama Ben Laden inspira o noua generatie de militanti Al-QaEda

O noua generatie de militanti islamisti s-a nascut in locul unde Osama Ben Laden a elaborat atentatele de la 11 septembrie 2001 si unde se pregatesc noile atacuri teroriste impotriva Occidentului, estimeaza analisti si oficiali. Pakistanul si Afganistanul apar cu regularitate in majoritatea atentatelor sau proiectelor de atentate comise impotriva intereselor occidentale dupa atacurile impotriva New Yorkului si Washingtonului in urma cu cinci ani.

Teroristii sinucigasi care au ucis 52 de persoane la Londra la data de 7 iulie 2005, la fel ca si presupusii autori ai proiectului de atentat dezvaluit la data de 10 august in capitala britanica, aveau legaturi cu Al-Qaida in Pakistan, ba chiar in Afganistan, potrivit anchetatorilor pakistanezi. In Afganistan, un val de atentate sinucigase purtand marca Al-Qaida a inceput in vara anului 2005 sa loveasca trupele straine, in special cele americane, care continua savaneze talibani si aliatii lor din reteaua Al-Qaida condusa de Osama Ben Laden, de negasit pana astazi.

Dupa ce s-a alaturat Washingtonului in "razboiul impotriva terorismului" si
si-a abandonat sprijinul fata de talibani lansat in urma cu sapte ani, Pakistanul a inceput la sfarsitul anului 2001 sa se intoarca impotriva extremismului islamic. Cateva sute de presupusi militanti legati de Al-Qaida au fost arestati si tot atatia ucisi in zonele tribale pakistaneze aflate la frontiera. Unii lideri Al-Qaida, Abu Zubeida si seikul Khaled Mohammed, au fost arestati si predati SUA. "Toti militantii Al- Qaida care s-au aventurat in Pakistan au fost arestati. Am arestat peste 600 de membri ai gruparii teroriste", a afirmat purtatorul de cuvant al fortelor armate pakistaneze, generalul Shaukat Sultan.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.