Coalitia siita aflata sub controlul ayatollahului Ali Sistani (foto) a castigat alegerile parlamentare din Irak * Kurzii controleaza un sfert din Legislativ

Alianta Irakiana Unita, coalitie a siitilor din Irak, a obtinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare care s-au desfasurat pe 31 decembrie in aceasta tara, transmite BBC. Conform rezultatelor anuntate ieri de Comisia Electorala a Irakului, Alianta Irakiana Unita a primit peste 8.5 milioane de voturi la scrutin, adica aproximativ 48 la suta din sufragii, obtinand astfel 132 din cele 275 de mandate ale Adunarii irakiene (Legislativul). Practic, siitii din Alianta Irakiana Unita se afla la numai 12 mandate de majoritatea necesara pentru a controla confortabil Parlamentul, insa pe celelalte liste se mai afla foarte multi siiti de la care ar putea primi sprijin.

Minoritatea kurda din Irak va fi foarte bine reprezentata in Adunarea irakiana, deoarece formatiunile kurde au obtinut 26 la suta din voturile exprimate, castigand 71 de mandate parlamentare. Procentajul foarte mare obtinut de kurzi pare sa se explice prin numarul urias al kurzilor care s-au prezentat la vot la 31 ianuarie, comparativ cu restul irakienilor (media generala nationala a participantilor la aceste alegeri a fost de 58 la suta din populatia Irakului.)

Pe locul trei in alegeri s-a clasat formatiunea actualului premier irakian, Iyad Allawi, care a obtinut 14 la suta din sufragii, castigand 38 de mandate legislative. Celelalte formatiuni irakiene, printre care si lista presedintelui Ghazi al-Yawar (5 mandate parlamentare), isi impart 12 la suta din restul voturilor.

Ayatollah iranian pentru viitorul Irakului

Coalitia siita care a castigat alegerile, Alianta Irakiana Unita, este formatiunea care beneficiaza de sprijinul celui mai influent cleric din Irak, ayatollahul siit Ali al-Sistani. Coalitia este dominata clar de musulmanii siiti fideli lui al-Sistani, insa mai include si crestini, turcomani, sunniti si kurzi, fara sa ii aiba in componenta pe loialistii clericului siit Moqtada al-Sadr, noteaza BBC. In total, lista de 228 de candidati contine peste 20 de grupuri etice sau religioase.

Conducatorul Aliantei Irakiene Unite este liderul spiritual al majoritatii siite din componenta coalitiei, ayatollahul Ali al-Sistani. Acesta este considerat in prezent cel mai puternic om din Irak, datorita supunerii oarbe pe care i-o acorda milioane de siiti din Irak. Considerat un religios moderat, al-Sistani este cel care a fortat Washingtonul sa accepte organizarea rapida a alegerilor in Irak. Dupa incheierea razboiului din Irak, SUA s-au opus cererii lui al-Sistani privind organizarea rapida a alegerilor, insa Washingtonul a trebuit sa dea inapoi de teama unor manifestatii in masa ale milioanelor de irakieni controlati de ayatollahul siit. Nascut in Iran, al-Sistani imbina traditionalismul musulman siit cu moderatia: se opune ca o femeie sa fie atinsa de un barbat care nu face parte din familia ei, dar a acceptat ca femeile din Irak sa voteze.

Desi este nascut in Iran, el a tinut sa nu fie comparat cu ayatollahii radicali care controleaza aceasta tara. In ceea ce priveste prezenta americana in Irak, al-Sistani a respins pana acum orice delegatie americana care a dorit sa il viziteze, dar s-a ferit sa dea un edict religios prin care sa denunte prezenta SUA din Irak drept ocupatie straina - edict care ar fi starnit manifestatii uriase anti-americane in orasele irakiene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.