La nivelul retoricii, Uniunea Europeana este un proiect bazat pe liberalizarea economica, deschiderea completa a pietelor si competitia neingradita. Acestea sunt prevederile tratatelor, dar pana ca ele sa ajunga realitate, institutiile europene, precum Comisia, Parlamentul European sau Curtea Europeana de Justitie, au de infruntat interesele puternice ale statelor membre.

De cele mai multe ori, acestea sunt reprezentate in Consiliul European si, in mod traditional se spune ca lupta intre europenizare si nationalism se poarta efectiv intre Comisie si Consiliu.

Protectionismul economic, o forma de nationalism?

Multe dintre industriile din statele membre sunt concentrate in monopoluri fie de stat, fie private dar la care statul detine un pachet mare de active.
Presiunea interna asupra politicienilor din statele membre este foarte mare in directia protejarii acestor afaceri, de a caror bunastare depinde, intr-un fel, bunastarea economiei generale.

In fond, la acest nivel se confrunta de fapt doua conceptii economice diferite: cea promovata de Comisia Europeana, conform careia liberalizarea economica este singura cale spre profit, si cea sustinuta de lucratorii si reprezentantii companiilor din statele membre, care se tem de pierderile care ar aparea dupa renuntarea la masurile protectioniste ale guvernelor.

La aceasta divergenta principala se mai poate adauga conceptul de sector crucial al economiei, cum este de pilda energia, despre care in general se crede ca trebuie sa ramana in mainile statului.

Razboaiele Comisiei. Episodul cel mai recent, Gaz de France

Vineri este asteptata publicarea unei plangeri a Comisiei Europene impotriva preluarii companiei de electricitate, gaz si apa Suez, de catre Gaz de France, alianta prin care s-ar crea un gigant francez care ar putea prelua conducerea pe piata europeana de energie. Compania Suez mai fusese curtata si de italienii de la ENEL, care acum sunt primii care acuza Franta de protectionism, pentru sprijinul acordat Gaz de France in planuita preluare.

Comisarul european al Competitiei, Neelie Kroes, declara ca europenii se tem cel mai mult de o distorsionare, prin preluarea Suez de catre Gaz de France, a competitiei libere pe pietele franceza si britanica, care ar dauna consumatorilor. In schimb, ministrul Economiei si Finantelor din Franta, Thierry Breton, a declarat pentru cotidianul Le Figaro ca este sigur ca orice obiectie a Comisiei va putea fi depasita.

Un istoric bogat

Numai saptamana trecuta, Comisia a intervenit din nou pentru a dezaproba o actiune considerata protectionista a unui guvern european. Este vorba despre decizia guvernului italian de a bloca preluarea constructorului national Autostrade de catre compania spaniola Abertis.
In mod similar, cu putin timp inainte, Comisia Europeana se plangea si de caracterul anticompetitiv al deciziei guvernului spaniol de a bloca preluarea companiei nationale de electricitate Endesa de catre firma germana E.ON.

In general, guvernele europene se arata tematoare de preluarea celor mai importante firme nationale de catre companii straine. Iar Comisia Europeana se opune ridicarii de catre guverne a noi bariere in calea liberei competitii. Multe dintre aceste confruntari ajung in final in fata Curtii Europene de Justitie, care are reputatia de a promova liberalizarea economica prin deciziile sale. Problema este insa ca pana si deciziile Curtii nu pot interveni in sferele pe care statele le considera de interes national.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.