Primele dovezi, intr-un reportaj exclusiv din spitalele si din morgile libaneze.

Medicii libanezi si presedintele tarii, Emile Lahoud, acuza armata israeliana ca foloseste arme chimice. Cel mai acerb acuzator este chirurgul Bashir Sham, de la spitalul Cham din Saida, care este si centru de cercetare. El spune ca isi bazeaza afirmatiile pe probe clinice. Pe 17 iulie a vazut primul caz: un cadavru adus dintr-un sat aflat la cinci kilometri nord de Saida. "Lucrul care mi-a atras atentia era culoarea pielii. Neagra, dar nu ca atunci cind pielea este expusa la foc, asa cum se intimpla in exploziile bombelor sau ale obuzelor conventionale.

Este mai degraba o reactie a organismului la o substanta chimica, intr-o masura de 90%, dupa parerea mea", a spus doctorul Sham, adaugind ca, in toate conflictele si razboaiele prin care a trecut Libanul pina acum, nu a mai vazut oameni care sa aiba rani ori simptome asemanatoare, de aceea crede ca este vorba despre o substanta noua in componenta incarcaturii bombelor israeliene.

Substanta misterioasa

"Nu e fosfor, pentru ca fosforul topeste carnea pina la os. Am gasit alte 24 de cadavre, tot cu pielea innegrita, dar nu au carnea topita de fosfor, si nici nu-s semne ca ar fi fost expuse la un gaz neurogen." Dr. Sham mi-a aratat un set de fotografii ale cadavrelor, apoi m-a dus la morga spitalului. Inauntru, opt cadavre, bagate in mai multe rinduri de saci de plastic, prin care abia se distingea forma corpurilor. Mirosul era ingrozitor. L-am intrebat pe doctor daca poate desface unul dintre saci. Raspunsul a fost: ,,E periculos, ati putea fi expusa la substanta asta despre care nu stim mare lucru. Cert este ca, inca de la inceput, mirosul a fost mai puternic decit era normal la cadavre. Cit am facut autopsiile, eu si ceilalti doctori ne-am protejat cum am putut".

Doctorul Sham a prelevat probe si le-a trimis pentru analize mai amanuntite la un laborator din Beirut, dar, din cauza razboiului, totul merge mai greu si rezultatele intirzie. El si-a prezentat suspiciunile in doua rapoarte, unul trimis la ONU si celalalt la Bruxelles. Inca nu a primit un raspuns.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.